Baguje.COM

Nova brža beta mobilnog Firefoxa

U ovoj beti mobilne verzije Firefoxa, Mozilla se fokusirala na performansama, pa je mobilna verzija Firefoxa sada 15% brža od prethodne beta verzije.

A kako Mozilla navodi u Kraken benčmarku je brža čak 3 puta, SunSpider-u 2 puta a nešto malo u V8 benčmarku brža naspram Android stock brauzera.

No, ipak ono što je bitno a to je da kako to izgleda i u stvarnom životu i svakodnevnim surfanjem a ne u testovima.

Mozilla takođe ističe kako će korisnici osetiti brže pokretanje, brže učitavanje stranica te bolju odzivnost kod pomeranja i zumiranja.

Tu je i preko 100 dodataka (add-ons) za mobilnu betu, a taj broj se stalno povećava zahvaljujući zainteresovanim developerima.

A galeriju dodatak možete pogledati ovde.

Postoje i Persona teme sa kojima se može ulepšati Firefox i učiniti ga zanimljivim.

Navodi se i povećana stabilnost, smanjena potrošnja memorije, bolja čitljivost tokom uvećanja (zumiranja) i ispravke oko tastature.

Takođe se navodi i smanjena opterećenost procesora pa je time Firefox stabilniji i brže reaguje.

Dodata je i opcija za promenu veličina teksta kako bi on odgovarao veličini ekrana a time i olakšao čitanje.

Ovu opciju možete uključiti u opcijama, a aktiviraćete je duplim klikom kako bi ste uvećali (zumirali) .

Dodana opcija za promenu veličine teksta kako bi odgovarao zaslonu kad vam dvaput dodirnite za uvećanje, kako bi optimizirali iskustvo čitanja. Ova opcija može se aktivirati u Firefox postavkama.

Mobilna beta Firefoxa zasnovana je na desktop verziji Firefoxa 4, pa sa time ima i opcije kao što su Sync, Awesome Bar, dodatke (add-ons, pa čak i one za koje nije potrebno ponovo pokreniti Firefox) i ostale opcije.

Mobilnu betu je moguće pokrenuti i na Samsung Galaxy Tab-u, a i Motorola Droid Pro.

Za korišćenje mobilne bete Firefoxa 4 na Androidu biće vam potrebna 2.0 ili novija verzija verzija ovog operativnog sistema.

Listu podržanih modela možete pogledati ovde . Možete pročitati i poznate probleme pod “Known Issues” .

Mozilla je napravila i promotivni video za mobilnu beta verziju.

Da bi ste preuzeli četvrtu betu posetite zvaničnu stranicu Mozille.

Kako bi Mozilla nastavila da poboljšava i da dodaje nove opcije u svojoj mobilnoj verziji, potrebna joj je i povratna informacija. (feedback)

Pa na startnoj stranici (default home page) mobilnog Firefoxa možete izabrati opciju “Give Feedback” i doprineti razvoju jer se upravo poboljšanja baziraju na povratnim informacijama korisnika.

Exit mobile version