Baguje.COM

Google i Facebook kupuju Twitter?

Facebook ili Google bi mogli kupiti kupiti društvenu mrežu Twitter za 8 do 10 milijardi dolara, kako bruji na InternetuTwitter je jedina društvena mreža koja se poslednjih godina uspela istaći uz Facebook. Twitter su posebno koristile firme za samo promociju, jer je jako važno biti prisutan i na Twitteru. U Google-u sigurno razmišljaju o Twitteru kao načinu da se suprostave sve jačem Facebooku s obzirom da je njihova društvena mreža, Google Buzz, zaboravljena.

Sa druge strane, Facebook-u bi Twitter bio interesantan s obzirom da su mnoge mogućnosti temeljili na korisničkom okruženju koje je manja društvena mreža ranije predstavila. S obzirom da korisnici shvataju Facebook kao zatvorenu društvenu mrežu, Twitter bi bio zanimljiv način da imaju i javni segment.

Google i Facebook su zainteresovani za kupovinu Twitter-a već duže vreme. Twitter je imao prihod od 45 miliona dolara u 2010. godini i poslovao je sa gubitkom. Iako Twitter za sada ima relativno male prihode u odnosu na procenjenu vrednost, to je zato jer su mnoge stvari kod Twittera još uvek neistražene i nedorečene i ima puno prostora za manevar. Svaki redizajn Twittera donosi neke nove stvari i ko zna, možda jednog dana budu bile čak i neke reklame kao na Facebooku ili Google adsense (u zavisnosti ko prvi kupi).

Twitter procenjuje da će njegov prihod u ovoj godini biti između 100 i 110 miliona dolara. Jedna od novih Twitter-ovih usluga, Promoted Trends, prodaje se svakim danom sve bolje. Twitter sada ima više od 350 zaposlenih. Cena od 10 milijardi dolara za kupovinu društvene mreže Twitter bi za Google bila investicija koja bi ih napokon mogla uvesti u svet društvenih mreža. Facebook je možda najveća, ali Twitter je i dalje najbrža društvena mreža – samo je prošle godine bilo novih 100 miliona naloga.

Exit mobile version