Baguje.COM

Sigurnost o kojoj svi pričaju

Zadnjih dana dosta se spominju računarske prevare. U prilog tome mnogi stručnjaci daju svoje komentare za neke medije, a mediji izgleda malo mešaju prste. Evo ispravki stručnih odgovora.

Naime, čitajući ovo kako neko ko se malo više razume u računare shvatio sam stvarno svašta, donosim ispravke na delove teksta.

Ne verujte svemu što pročitate na takvim šarenim sajtovima na kojima se nalazi i tehnologija i estrada. Nespojiva stvar. Da počnem sa ispravkama:

…Dženopoljac je rekao da se u takvim imejlovima, kada ga građanin otvori nalazi virus koji potom “napravi haos u računaru korisnika”, i može da uništi sve što se nalazi u računaru, što je najblaže štetna varijanta. …

Ispravka: Kao prvo, ne mora da se nalazi virus, a zašto bi. Kao drugo, moguće je da se radi o nekoj prevari gde se korisniku dostavlja link na koji može da klikne kako bi nešto osvojio ili saznao.

… Dženopoljac ističe da je za zaštitu u takvim slučajevima najbolje legalno kupiti antivirsnu zaštitu koja košta od 25 do 30 evra. …

Ispravka: Ne znam na koju zaštitu misli, ali ne znam ni da postoji za te pare. Cene su uglavnom veće od naznačenih.

… On ističe da je mnogo bolje platiti legalni program zaštite nego koristiti programe koji se mogu besplatno skinuti s Interneta objašnjavajući da ono što se nudi kao besplatno uglavnom ne obezbeđuje potpunu zaštitu. …

Ispravka: Besplatni programi uglavnom imaju istu bazu kao i oni kupovni. Kupovni imaju neke dodatne opcije (zavisi od proizvođača) ali uglavnom ih obični korisnici ne koriste preterano često. Pravilnom kombinacijom besplatnih rešenja možete da savršeno obezbesite računar.

Više o sigurnosti računara, besplatnim programima, novim pretnjama, uklanjanju nekih virusa i svemu ostalom vezanom za sigurnost računara možete da pogledate u našim postovima ovde.

Exit mobile version