Baguje.COM

Piwik – besplatna statistika za vaše web stranice

Napravili ste dobro dizajniranu web stranicu i postali ste pravi webmaster, šta dalje? Kako vam web stranica bude rasla, a pogotovo ako se bude povećavao fond sadržaja, trebaće vam i neki sistem da pratite posećenost svoje stranice.

Svi ste već čuli za Google Analytics, a ja ću vam u ovom članku vam opisati njegovu alternativu.

Piwik je odlična zamena za G.A, a ako ste zainteresovani za malo detaljniji opis od samog teksta, postoji i demo, na kojm možete bolje upoznati njegove mogućnosti. Vrlo jednostavno možete videti koliko je moćna ova statistika. Mogućnosti su napravljene u plug-in formatu i tako možete dodavati nove ili brisati one koje vam ne trebaju. Količina pluginova (widgeta, dodataka) je impresivna. Postoji jako puno widgeta, a neki od njih su o SEO optimizaciji, ulaznim linkovima, dužini trajanja posete, izlaznim linkovima, referencama, rezoluciji monitora, browseru, i mnoge druge. Ono što je najbolje, možete praviti i svoje plug-inove, naravno ako ste vični programiranju, ali Piwik već sam po sebi ima sve ono što vama treba. Još jedna prednost Piwik-a je što ga instalirate na svom domenu i celu statistiku imate na dlanu. Možda se ta cela instalacija nekome čini komplikonvano rešenje ali svakako će dobro doći onim naprednijim korisnicima.

Osim toga, jako detaljno sami kontrolišete gde i šta pratite, i možda najvažnije, Veliki Brat, Google, vas nešto teže može pratiti. Nisam imao prilike detaljnije se baviti sa ovime, jer zahteva vreme testiranja od bar mesec dana, ali, siguran sam, u svoj sledeći projekt koji budem radio, a da bude neka web stranica ili web aplikacija, neću ugraditi Google Analytics, nego ću priliku pružiti ovom (isto besplatnom) servisu. Sa njihove službene stranice:

Piwik je PHP MySQL program koji preuzmete i instalirate na svoj server. Instalacije traje pet minuta, i na kraju dobijete javascript kod. Taj kod samo postavite u source code na stranice koje želite pratiti i to je to. Kako biste izbegli ručno umetanje koda u svaku stranicu, postoje pluginovi koji će to odraditi za vas. Tada možete imati statistike čak i real time.

Piwik ima i još neke prednosti, a to su čuvanje svih podataka u bazu podataka na vašem serveru, i podrška za višejezičnost (među njima i srpski). Na razvoju pluginova radi zajednica koja trenutno broji oko 50.000 ljudi.

Više na piwik.org.

Exit mobile version