Baguje.COM

Kako da odaberete hosting provajdera?

Ukoliko vam je potreban dobar hosting čitajte dalje. U ovom tekstu saznaćete kako da odaberete hosting provajdera, koji je dobar a koji loš, pratite svih 5 trikova i garantovano ćete izabrati najboljeg. Takođe, napomena: tekst je informativnog karaktera!

Ponude veka…

Ono što se najčešće koristi u reklamama i promocijama nekog hosting provajdera je uptime od 99,99%, ali ono što je najvažnije to je da nikada ne verujete u to. To je jedan od najpopularnijih marketinških trikova koji kompanije koriste. Takođe, mnoge hosting kompanije se odlučuju na neograničeni protok, ali ako vaš sajt bude imao malo veći protok možete da očekujete suspenziju, zato je bolje odlučiti se za hosting koji ima tačno definisan protok. Neke kompanije su otišle još jedan korak dalje, pa tako možete da naiđete na unlimited hosting- ne nasedajte, ništa nije neograničeno, to je još jedan od trikova, a kad vaš sajt bude imao malo više podataka i prostora očekujte suspenziju. Pouka priče: ne verujte u neograničen!

24h podrška

Takođe jedan od marketinških trikova, ali ovo sami možete da proverite. U narednih par redova videćete na koji način možete da saznate da li podrška stvarno radi 24h. Ukoliko ste do sitnih sati online zašto ne bi ste (u 2 ili 3h) odvojili 5 minuta da malo testirate podršku. Uzmite telefon u ruku i okrenite broj podrške hosting provajdera od koga nameravate da kupite usluge. Iako vam se mnogi neće javiti, treba probati. Ako vam se neko javi možete da pitate neko pitanje na koje i sami znate odgovor, ali pravite se maksimalno zbunjeni i kao da već ne znate odgovor. Ako postavite neko  pitanje na koje operater iz podrške ne zna odgovor, a vi npr. znate, onda sigurno pričate sa “vrlo stručnim operaterom” a ako vam kaže da sačekate malo, treba mu vremena da potraži odgovor, opet neprofesionalna podrška. Ako osetite nervozu u glasu operatera, kako duva ili je besan što “smarate” i neraspoložen znajte da provajder nije za vas. Operater mora da bude ljubazan i stručan i da vas na kraju razgovora pita: “Da li ima još nešto što vas interesuje?”- to je prava podrška i izbor za vas. Takođe zašto da ne pošaljete i e-mail, interesujte se, budite odlučni.

“Fantomske firme”

Danas se mnogi bave hostingom. To je dobar biznis i uz malo ulaganja može se zaraditi lepa para. Tu leži još jedna stvar – “fantomske firme”. Ono što je važno to je da pogledate sajt hosting provajdera i potražite telefon, adresu, podatke o firmi. Ukoliko te podatke ne pronađene, manite se te firme. Firma mora da plaća porez, bavi se tim uslugama i bude registrovana. Mnogi hosting provajderi to nemaju, zato vodite računa. Ako pronađete adresu, zašto da ne odete i sami se sa živim ljudima upoznate sa hosting paketima. Tako smanjujete mogućnost da budete prevareni, jer, nikad se ne zna kad će vaš provajder da prestane sa radom.

Warez, phishing skripte, xxx…-dozvoljeno!

Ako ste naišli na ovakve dozvole znajte da se radi o “fantomskom hostingu” o kome ste malopre čitali. Mislite li da bi jedna ozbiljna firma kvarila svoju reputaciju dozvolama kao što je “pecanje” korisnika, piratski materijal i slično… Odgovor je NE, zato se pazite ovakvih ponuda.

A šta drugi kažu?

Ono što je jako važno to je da ne budete nezainteresovani. Stavite Google u akciju i pokušajte da po forumima, blogovima i raznim diskusijama pronađete iskustva korisnika. To je veoma važno, onaj ko se “opekao” sa tim provajderom sigurno neće pisati kako je dobar, zato tražite. Ono što je veoma važno je to da ne verujete baš svakoj priči. Naime, neko ko radi u toj hosting firmi može da se registruje i nahvali svoju firmu iz ugla korisnika, ne zaposlenog. Zato one komentare koji mnogo hvale, a pored njih su oni koji mnogo grde, ne uzimajte za validne. Može da se desi da je neko stvarno srećan sa tom provajderom, ali znajte da ako je većina nezadovoljna, može i vama da se desi da budete nezadovoljni, veoma su velike mogućnosti za to, tako da uglavnom treba verovati većini.

Sve u svemu saznali ste 5 trikova kako da odaberete najbolji hosting. Ne morate da budete profesionalac da bi ste saznali, dovoljno je malo vremena i truda. Zapamtite da može da se desi da narednih godinu dana, ili koliko ste već platili budete nezadovoljni. Zato je važno ići po ovim trikovima. Budite iznad njih i ne dozvolite da vas prevare.

Srećno!

Exit mobile version