Baguje.COM

Google pokrenuo novi servis – “Cloud Print”

Štampanje iz oblaka, šta li to može da znači ?

Google je juče objavio beta verziju svog novog servisa pod nazivom Cloud Print. Pošto znamo šta je oblak možemo pretpostaviti iz imena da ima neke veze sa štampanjem “iz oblaka”.

Da, u pitanju je nova mogućnost uz pomoć koje možete sa bilo kod računara ili Android mobilnog telefona da štampate bilo koji dokument na vaš “Internet” štampač.

Šta to tačno znači i kako funkcioniše?

Evo ukratko postupak. Na vašem kućnom računaru koji ima povezan štampač instalirate Google Chrome veb brauzer. Prijavite se preko Google korisničkog imena i lozinke u brauzer i omogućite u opcijama “Cloud Print”. Vaš brauzer se automatski povezuje na vaš štampač i tu “vezu” šalje u “oblak” tj. na Internet na vaš Google nalog. Nakon toga, sa bilo kog drugog računara koji takođe ima Google Chrome, ili recimo mobilni telefon sa Android operativnim sistemom sve što treba da uradite jeste da odete na “print” i odaberete vaš kućni štampač.

Na slici iznad vidite moje povezane štampače kod kuće.

Naravno, vaš štampač bi trebalo da ostalo upaljen non-stop kako bi sve ovo funkcionisalo.

Odakle da štampam?

Ukoliko ste zainteresovani da testirate “štampanje iz oblaka”, instalirajte Google Chrome i u opcijama omogućite štampanje, povežite vaš štampač i oda sa nekog drugog računara takođe iz Chrome-a pokušajte opciju “print”.

Još jedna lepa vest je da će Google početi da integriše opciju “print to cloud printer” tj. odštampaj na “štampaču iz oblaka” u sve svoje servise, pa ćete tako, recimo sa ChromeOS-a ili iz Google dokumenata moći direktno da štampate na vaš štampač kod kuće, iako vam recimo nije ni blizu.

Pretpostavljam da će ova opcija mnogo da se koristi jer sam se sam našao u iks situacija gde mi je brzo trebao štampač da nešto odšampam a nije mi bio pri ruci na računaru na kome sam trenutno. Mogu tek da zamislim koliko će dobro doći korisnicima koji će servis, potpuno besplatno moći da koriste i sa mobilnih telefona.

Za kraj da napomenem da je servis tek u beta (još uvek se razvija i testira) fazi pa može doći do nekih grešaka iako sam ja u nekoliko navrata testirao isti i nisam imao ni jednu grešku.

Exit mobile version