Baguje.COM

5 najboljih: besplatni antivirusni programi

U duhu stare balkanske poslovice: “Što je džabe i Bogu je drago!”, za novogodišnje praznike donosim vam 5 najboljih besplatnih antivirusnih programa.

1. avast! Free Antivirus

Prvo mesto na listi zauzeo je antivirusni program firme “AVAST Software”, ne toliko zbog svoje funkcionalnosti, koliko zbog popularnosti. Ovo je jedan od najpopularnijih antivirusnih programa među svim korisnicima – kako početnicima, tako i onim naprednim. Svoju popularnost ovaj antivirus u velikoj meri duguje činjenici da postoji još od davne 1995. godine (pod istim imenom) i prvi je antivirusni program napravljen za Windows 95. Druga, ali ne i manje važna, osobina, koja krasi !avast jeste njegova jednostavnost, zbog koje se i proslavio čak i kod ne-tako-naprednih korisnika. Meni pruža pristup osnovnim funkcijama, sa sažetim opisima i vrlo živopisnim vizuelnim predstavama svake od njih. Sa aspekta funkcionalnosti, !avast spada u naprednije antivirusne programe, jer pruža mogućnost zaštite od skoro-pa-svih fajlova, koje preuzimate sa interneta, pa čak i onih, koji dolaze preko programa za čet.

2. AVG Anti-virus Free Edition

Drugi, skoro jednako popularan antivirusni program, jeste program firme “AVG”, koji omogućuje osnovnu zaštitu. Probna verzija ovog programa (koja je važeća 30 dana) obuhvata većinu opcija, koju poseduje i gorepomenuti !avast-zaštitu u toku surfovanja, skeniranje e-mailova, zaštitu tokom četovanja itd. Međutim, potpuno besplatna verzija nudi samo antivirus i anti-spyware, što je veliki nedostatak. Bilo kako bilo, AVG antivirus je potpuno dovoljan za zadovoljavanje osnovnih potreba, kada je zaštita vašeg računara u pitanju. Ono što ovom antivirusnom programu svakako ide u prilog jeste veoma često update-ovanje, te se već sada  može preuzeti verzija Edition 2011.

3. Avira AntiVir Personal

Antivirusni program, koji je dospeo na treće mesto se tu nalazi potpuno nezasluženo. Sa aspekta funkcionalnosti može uspešno da deli drugo mesto sa AVG antivirusom, ali je, ponovo, popularnost presudila. “Avira AntiVir Personal” svakako nije najčešći izbor, ali je definitivno jedan od boljih. U sebi sadrži nekoliko komponenti koje se mogu opciono instalirati. Ove komponente nude zaštitu u realnom vremenu, zaštitu od rootkit-ova itd. Razlog zbog kog ovaj program nije dostigao zasluženu popularnost možda leži u činjenici da ga je potrebno dodatno konfigurisati nakon instalacije, što može biti naporno za početnika.

4. Microsoft Security Essentials

Program o kome se na ovom sajtu već nekoliko puta pisalo (pa čak i skoro). Ovaj antivirus nalazi se na četvrtom mestu iz prostog razloga što svi korisnici imaju izuzetno razvijen skepticizam prema Microsoft-ovim proizvodima, pogotovo oni koji poseduju ilegalne i nelicencirane Microsoft-ove operativne sisteme. Sve što se može reći o funkcionalnosti ovog programa, rečeno je ovde, a moja preporuka je da ga ne instalirate ako imate potrebu za mnoštvom opcija, jer ovaj program to ne nudi.

5. Panda Cloud Antivirus

Zbog svoje inovativnosti i ovaj antivirus se našao na listi najboljih. Kako mu i samo ime kaže-ovaj antivirusni program, firme “Panda” je nebeski. Naime, njegova inovativnost i lepota leži u tome da se zaštita od virusa vrši po principu klijent-server. Ovaj antivirus nudi zaštitu u realnom vremenu uz pomoć vrlo laganog klijent-programa, koji će vašem računaru omogućiti rad u normalnoj brzini, bez usporavanja, a vi ćete ipak biti zaštićeni, ali sa server-računara, tj. sa neba.

Exit mobile version