Baguje.COM

Pogled unapred, šta nas čeka u 2011.

Ova, 2010. je na izmaku i lagano se možemo pripremati za odbrojavanje zadnjih minuta do ponoći. Isto tako, ovo doba godine je vreme za analizu onog što je bilo u protekloj godini, kao i onog što nas tek čeka nagodinu. Iako su ovo samo predviđanja, bazirana na obećanjima koje su nama, običnim smrtnicima, dale velike kompanije, ipak nam se trendovi za iduću godinu sviđaju. Dakako da se ta obećanja ne mogu uzeti zdravo za gotovo, ali ih ipak možemo uzeti kao referencu. Prave novitete ćemo moći videti tek u januaru, na izložbi potrošačke elektronike u Japanu. Iz sadašnje perspektive, izgleda da će hitovi biti Sony PSP mobilni telefon, Windows i Android tablet računari, kao i 3D VAIO laptop. Ono što će takođe biti veliki hit iduće godine, vidljivo je i iz donje liste. Napomena je samo da lista nije složena po nikakvom načelu, nego slučajnim rasporedom.

1) PSP mobilni telefon

O PSP mobilnom telefonu se govori već neko vreme, ali tek nedavno puštene slike su samo još i povećale količinu glasina. Ono što je na slici, izgleda kao modifikovana verzija PSP Go uređaja kog pokreće softver nekog pametnog telefona. PSP je uređaj koji nudi fantastično iskustvo u igranju igica i u multimediji, a sve to spakovano u maleni paket. Može li Sony promovisati i podržati ideju kao i Apple za svoj iPhone? Vreme će pokazati.

2) Sony VAIO 3D laptop

Malo je poznato o prvom izlasku Sony-a u svet 3D laptopa, no uzevši u obzir popularnost VAIO uređaja, Sony laptop je pomalo i očekivan. Službeni Sony ne govori puno, pa tako nije poznato ni hoće li ovaj laptop biti kompatibilan sa ostalim Sony 3D uređajima, kao što se ništa ne zna o ceni, memorijskim kapacitetima, pa ni o eventualnom procesoru. Sony je samo pustio informaciju da radi na  nečem novom, i celi informatički sektor se digao na noge. No, nadamo se da ćemo više saznati na sajmu potrošačke elektronike u Japanu.

3) Nintendo 3DS

Nintendov 3D uređaj, za koji ne trebaju posebne naočare, je prve recenzije prošao odlično i ima puno pozitivnih mišljena o ovoj tehnikaliji. Ali, ono što sve muči je cena: trenutne cene za Nintendo DS i za Nintendo DSi su od 130$ do 170$ (SAD). Hoće li i koliko viša cena biti za 3DS, još nije poznato, ali se ipak nadamo se da neće biti previše.

4) Windows 8 Public Beta

Specifikacije: ako se za nešto sigurno može tvrditi da su specifikacije samo glasine koje se protežu kroz celu informatičku industriju, onda je to definitivno za Windows(e). Pretpostavke su da će biti daleko veća integracija između kućnih i poslovnih računara i mobilni telefona, verovatno će sinhronizacija podataka biti daleko jednostavnija, takođe se uvodi i app store!, još jednostavniji korisnički interfejs od Windows 7, poboljšano startup vreme i još puno toga.

Ovo najverovatnije neće biti ostvarivo u 2011, jer, budimo realni, nikada se nisu držali rokova, pa ćemo Windows 8 ipak probati u 2012. Ipak, nedavno se Microsoft izlanuo da bi se određena količina testera ipak mogla upoznati sa novim Windowsom i 2011, bez obzira što će onda još uvek biti u fazi razvoja. Videćemo kako će se držati obečanja.

5) Mac OS X Lion

Appleova strategija za Mac OS X Lion je da se unese iskustvo firme u razvoju iPhonea i iPada nazad u Mac. To bi ukratko značilo da će se dodati multitouch za touchpad, nešto drugačiji način organizacije aplikacija, prozora i fajlova, i kao i svi drugi, sopstveni App Store.

6) iPhone 5

Apple proizvodi novu verziju svog smarthphona svake godine odkad je pustio u prodaju svoj prvi iPhone 2007, pa bi bio šok ako to ne bi ponovio i sledeće godine. Trenutno je samo nekoliko glasina o budućem iPhonu, ali, kako se Appleova godišnja konferencija sa developerima bude približavala, tako će i glasine biti sve jače, a štampa će pisati samo o tome. Opis slike: Slika je koncept budućeg izgleda iPhonea sa handyflash.de . Ilustracija je sa bloga solidblogger.com

7) Google Chrome OS Netbook

Google Chrome OS netbook projekat, kodno nazvan CR-48, ima podeljenu klijentelu. Sa jedne strane su ljudi oduševljeni brzinom i lakoćom korištenja, a sa druge strane su ljuti zbog ograničene periferije, jednostavnosti netbook-a. Hoće li tržište prihvatiti netbook sa preinstaliranim browserom i ničim više, sada je rano za prognoze, ali bi trebali saznati do idućeg leta.

Biće tu još puno noviteta, jer je sad u trendu imati svoju kopiju iPada pa se tako pojavljuju i Blackberry, Motorola, LG HTC kao proizvođači. Svi će oni verovatno biti bazirani na Androidu, pa se za iduću godinu predviđa i ogroman rast Androida kao OS-a. Razvijaće se i tržište igara pa su tako samo neki od naslova za iduću godinu: Metal Gear Solid, Rising, Batman: Arkham City, Ratchet & Clank: All 4 One, Crysis 2, Mass Effect 3, Tomb Raider… Intel i AMD će sigurno razvijati svoje dosadašnje čipsete, ali možda čak i nešto novo puste na tržištu, nikad se ne zna. Postoji čak i jedna suluda ideja od strane Lenova da razvija tablet-laptop hibrid. Od hardvera, SSD diskovi i DDR3 memorija će sigurno još malo pojeftiniti. Sve u svemu biće to godina puna novotarija.

Exit mobile version