Baguje.COM

Razlike između Chrome OS i Android OS

Google Chrome OS i Android OS su operativni sistemi, a u čemu je tačna razlika između njih, pročitajte detaljno u tekstu ispod.

Iako su oba bazirana na Linux operativnom sistemu, i dalje postoje velike razlike među njima.

Chrome OS neće podržavati klasične programe, kao ni Android programe

Iako je Chrome operativni sistem, ipak nije klasični operativni sistem kao recimo Windows. Svi programi su napravljeni da rade u oblaku (cloud) tj. nalaze se na Internetu, tok su Android programi bazirani na Javi, tj. pokreću se direktno sa uređaja na kome se nalazi i sam OS. Dakle, skoro je nemoguće da će Chrome moći da pokreće Android programe, dok je obratno vrlo moguće. Zaključak: Chrome će moći pokretati samo veb programe.

Chrome za netbukove, Android za mobilne i tablete

Google je na početku razvijanja Chrome OS-a objavio da je to OS baziran isključivo za netbookove, dok je Android isključivo za mobilne telefone i tablete. Međutim, prema poslednjim špekulacijama, postoji mogućnost da se Chrome proširi i na druge uređaje.

Konstantna unapređenja

Chrome OS će, kao i Google Chrome veb brauzer da ima konstantna automatska unapređenja, tj. update. Dakle, za razliku od Androida gde morate da čekate na sledeću verziju (recimo 2.3), ovde ćete u toku rada samo primetiti novine i izmene u operativnom sistem, dok će za neke veće biti potreban restart računara. Zanimljivo, zar ne ?

Jednostavniji interfejs od Androida

U poređenju sa Androidom, Chrome OS će imati mnogo jednostavniji korisnički interfejs. Šta to znači ? U principu, ceo OS je baziran na Google Chrome veb brauzeru, tako da, ukoliko koristite ovaj brauzer, nećete ni primetiti neku ogromnu razliku. Upalite računar, umesto podizanja sistema i čekanja od pola minuta do 2 minuta, Chrome OS se diže za 5-10 sekundi, i spreman je za rad. Spreman za rad = upaljen veb brauzer. Sve što vam treba u sistemu je u dodatnom meniju kom pristupate jednom kliku i to je to, ceo operativni sistem.

Da rezimiramo, oba operativna sistema razvija jedan od najvećih Internet giganata, Google. Chrome OS će biti verovatno najsigurniji operativni sistem ikada jer ne koristi memoriju računara za smeštanje vaših podataka već je sve u oblaku (gmail, calendar, docs, picasa, youtube, tasks …) Naravno, sigurnost je danas relativna, tako da … možemo očekivati nove vidove napada i štetnih dejstava, ali … o tome više krajem ove godine kada se i očekuje zvanično predstavljanje Chrome operativnog sistema.

Exit mobile version