Baguje.COM

Putin naredio vladi da pređe na programe otvorenog koda

Vladimir Putin je upravo naredio Ruskoj vladi da pređe na Linux, tačnije softver otvorenog koda.


Pošto Rusi već prave svoju distribuciju Linuxa koja se očekuje da će biti gotova u drugoj polovini 2012. godine, prva probna faza može da počne već u drugoj četvrtini 2011. godine. Nakon ove tranzicije na softver otvorenog koda, koja se očekuje da će završiti do 2015. godine, državna vlada kao i ruski okruzi će preći na Linux.

Predloženo je da se faza podeli na nekoliko delova, gde će u jednoj da se pravi riznica programa (repository) koja će se koristiti baš u državnom sektoru. Prelazak na Linux i programe otvorenog koda je najbolje moguće rešenje kada gledajući finansijsku stranu, jer je skoro sve besplatno.

Nisam uspeo naći prikladniju sliku majkrosoftovog "darivanja" od ove

Da napomenem da Rusi nisu prvi koji žele/su prešli na softver otvorenog koda, ali su sigurno trenutno najveća država koja je krenula u ovakvu “akciju”.

Iskreno se nadam da će i Srbija uskoro preći na Linux, prvenstveno zbog sigurnosti i stabilnosti, ali mi se sve više čini da smo se okrenuli na onu drugu “ubagovanu” stranu, tj. Majkrosoftu. Naravno, podlegli smo marketinškim trikovima, dobili nekoliko besplatnih diskova Windowsa i Office-a i odmah ih prigrlili kao svoje najrođenije. Eh, kad bi mi, obični smrtnici, glasali za ovako bitne stvari u državi, mišljenja sam da bi nam daleko bolje bilo …

S tim u vezi, jedna čekam da “braća” Rusi izdaju obaveštenje koliko će uštedeti prelaskom na besplatne programe u državnom sektoru.

Exit mobile version