Baguje.COM

Prototip novog redizajna Facebooka!

O ovoj temi se može naći jako malo na Internetu jer je u četvrtak Fejsbuk “slučajno” pustio na Internet ideje za novi redizajn koji nam predstoji.  To je bilo aktivno tek neko kratko vreme (tačnije samo 45 minuta), ali dovoljno da ostane negde zabeleženo. Te ideje su prvi uspeli pokupiti Mashable i The Next Web. Kako su baš oni uspeli to saznati, ostatće večna misterija. Sve u svemu, Facebook je pustio u javnost svoje novosti, i ubrzo ih sklonio. Sada se samo ograđuju. Verovatno su to napravili tek da mogu pokupiti prve reakcije ljudi, pa da kasnije postupe u skladu sa kritikama. Da ne dužim, ispod je pregled novih stvari koje nas očekuju u skorije vreme.

Sećanja (engl. Memories )

Zar ne bi to bila prelepa ideja da nam omoguće da sa vremena na vreme pogledamo statistike o nama? I  ja sam bih voleo znati koliko sam imao prijatelja do sada, koliko statusa, videa i slika sam razmenio sa svetom. Voleo bih znati i koliko sam lajkova pokupio ili podelio. Verujem da bi me brojke zapanjile. A pogotovo neke aktivnije korisnike. Jer i ja sam Fejsbuku pristupio pre nekih godinu i po, iako sam imao bar jedan status dnevno, i ako je bilo samo 5 lakova i samo 250 prijatelja, i recimo da sam na neredovnoj bazi aktivan u nekim grupama/stranicama, siguran sam da bi tu bilo bar 1500 interakcija. Ponavljam, 1500. Pitam se kakvi će zapravo biti brojevi. To me i pomalo plaši.

Zamena naloga

Pretpostavimo da imate više naloga na Fejsbuku. Recimo samo dva. Neka vam je jedan primarni, vaš lični i neka je jedan za “posao” – bilo da ga na poslu otvarate za poslovne partnere ili da sa njime otvarate razne stranice i grupe za svoje klijente. Ako je to tako, sigurno ste onda iskusili muku zamene naloga, tj. prelazak sa jednog na drugog. Lično, i mene izluđuje kada moram čekati previše vremena da se sa jednog odjavim a na drugom prijavim. Sa ovom novinom, to će biti uveliko olakšano i ubrzano. Moram da priznam da mi se to mi se jako sviđa. Izgleda da ćemo se ubuduće moći prijaviti na druge naloge samo pritiskom jednog dugmeta.

Lightbox za pregled slika

Za one koji ne znaju, Lightbox je skripta odnosno galerija slika koja se bazira na tome da kada korisnik klikne na sliku, da se pozadina zatamni i slika se zumira, tako da se sva pažnja prebaci na tu sliku. Iako je to Fejsbuk obećao još u septembru, izgleda da će se napokon i to uvesti. Ali, koliko god Lightbox bio izvrstan kao preglednik slika, čini se da je za Fejsbuk još uvek pomalo ubagovan, što potvrđuje i slika. Opet, moram da priznam da mi se sviđa to, mada mislim da je to trebalo još davno uvesti na Fejsbuk.

Uklanjanje comment dugmeta iz forme za komentarisanje

Sigurno će ovo biti ono što će najviše zbunjivati korisnike. Svi mi smo navikli, za razliku od raznih IM programa, da ako nešto želimo komentisati, da moramo kliknuti na komentariši (odnosno comment, ako vam je Fejsbuk na engleskom). I sam sam bio zbunjen kada sam se sa time sreo, ali verujem da će se sa vremenom ovo pokazati kao brže rešenje. Doduše, mala je opaska ovde, Fejsbuk je oduvek imao komentariši, pa je ovo jedna nezgodna novina, jer je lakše korisnike naučiti na nešto novo ali dodano, nego nešto novo sa izostavljenim mogućnostima.

FAQ na fan stranicama

Slično kao i popularni Yahoo-ov servis Yahoo Answers, čini se da će i fan stranice na Fejsbuku, kao na primer Baguje imati opciju pitanja i odgovori (engl. FAQ). To bi u osnovi značilo, da će bilo koji korisnik moći postaviti pitanje adminima kroz neki jednostavan interfejs, a nećemo morati kao do sada da im pišemo na zid i da svi to mogu da vide. Sa time se podiže i određena diskrecija, a i komuniciranje sa korisnicima je daleko olakšano. Osim pitanja, čini se da će korisnici moći postavljati i određene ankete. Sve u svemu, ovo se čini kao dobar potez.

Updatei sa drugih internet stranica

Ovo se za sad čini da je još uvek u probnoj fazi, ali ako Fejsbuk uvede opciju da se u svom News Feedu onda će provedeno vreme na  Fejsbuku zaista da se promen ka boljem.  Pretpostavljam da će se to odvijati preko RSS kanala. Ako se to dogodi, onda će vreme provedeno na Internetu izgledati ovako: palim brauzer, odlazim na Fejsbuk, tamo vidim statuse i poruke od drugih ljudi, pročitam vesti sa svih stranica koje me zanimaju, vidim vreme, kontaktiram prijatelje, pošaljem mail, igram igre, dopisujem se sa ljudima… Sve, pa čak i klipove sa YouTube-a ćemo da pregledavamo na Fejsbuku. Više neće biti Internet. Sve će biti Fejsbuk.

Umesto zaključka: volim napredak i napredak, ali, citiram sebe: “Više neće biti Internet. Sve će biti Fejsbuk.” Nadam se da se to neće dogoditi.

Exit mobile version