Baguje.COM

Kako da zaštitite sačuvane lozinke u Firefoxu ?

Svi znate da Firefox, kao i većina drugih veb brauzera, čuva formulare (lozinke i korisnička imena) koje popunjavate na raznim sajtovima (ukoliko to želite). Naravno, čuva ih kako sledeći put ne bi morali da popunjavate isti formular za prijavu na neki određeni sajt. Te lozinke se čuvaju u brauzeru i mogu lako da se provere kasnije uz pomoć 2-3 koraka.



Ovo baš i nije najsigurnije rešenje jer to znači da bilo ko, ko sedne za vaš računar, isto tako uz 2-3 koraka može da pregleda sve lozinke koje ste odlučili da sačuvate. Ja želim sada da vam predstavim način uz pomoć koga ćete “zaključati” sačuvane lozinke još jednom lozinkom. Zvuči konfuzno, ali pogledajmo kako to izgleda u praksi.

  1. Iz Firefoxa, otiđite na Tools – Preferences i pređite na karticu Security
  2. Zatim označite kućicu “Use a master password” i unesite lozinku kojom želite da sačuvate vaše ostale lozinke. U pitanju je master lozinka, tako da je poželjno da je negde zapišete ili da se osigurate da je zapamtite
  3. Odmah nakon toga, vaše lozinke će biti zaštićene. Sledeći put kada želite da pogledate vaše sačuvate lozinke, odmah ispod kućite “Change master password” se nalazi dugme “Saved passwords” gde ćete kada kliknete, morati da unesete lozinku koju ste uneli kao master, i tek onda će vam se otvoriti spisak sačuvanih lozinki.

Preporučujem svima da podese svoju master lozinku za Firefox je ovim izbegavate da vam neko ukrade recimo Gmail ili Yahoo nalog.

Exit mobile version