Baguje.COM

Kako da pronađete drajvere za nepoznate uređaje ?

Evo jedan mali trik za sve vas koje je ikada mučila situacija u kojoj treba da instalirate drajvere, a ne znate za šta tačno. Naime, Windows nakon instalacije sistema ne prepozna sve uređaje, pa se neki moraju dodatno instalirati (u mom slučaju TV kartica). Međutim, pošto ja znam koji mi driver nedostaje, lako ga i instaliram. Međutim, u nekoliko situacija sam došao do problema da instaliram nekome drugom računar i Windows ne pronađe sve drajvere. Pojavi se jednostavno “Unknown device” pa ti razmišljaš šta može biti ukoliko ne znaš računar. U ovoj situaciji je jako teško reći koji tačno uređaj nije pronađen, pa vam pišem mali trik kako da lako saznate šta od drajvera da tražite.

Postupak

  1. Otvorite Device manager (control panel – system – hardware – device manager) i u spisku pronađite Unknown device.
  2. Desnim klikm na njega i odaberite Propereties.
  3. Odmah nakon toga, u otvorenom prozorčetu, odaberite karticu “Details” a u padajućem meniju ispod, odaberite “Device Instance Path”.
  4. Nakon toga ćete videti prezor sličan ovome iznad. Kao što vidite, dobili smo red teksta sa informacijama koje nama ništa ne znače. Tekst npr. PCI\VEN_8086&DEV_7111&SUBSYS_382D17AA&REV_05\4&1697FF41&0&34F0 koji sam označio crvenom bojom zapamtite do sledećeg koraka.
  5. Sada učitajte sajt PCI DATABASE i u polje “Device search” ubacite oznaku koju smo zapamtili u prethodnom koraku. Kada kliknete na dugme “Search” dobićete sve potrebne informacije o vašem “nepoznatom” uređaju.
  6. Sada jednostavno otiđite na sajt proizvođača uređaja (vidite ime u poslednjoj koloni u rezultatu, u mom slučaju Intel) i preuzmite drajvere. Takođe, jednostavnim upitom na Google možete pronaći željeni drajver, ali ipak preporučujem sa zvaničnog sajta jer je to 100% sigurno rešenje.
Exit mobile version