Baguje.COM

AIMP – Sve što vam je potrebno za puštanje muzike

Svi mi vrlo dobro znamo za WinAmp koji je veoma prostranjen i često omiljeni program za puštanje muzike na mnogim računarima. Ovaj put vam predstavljamo jedan takođe moćan, ali manje poznat, plejer za muziku – AIMP.

Neke opcije su veoma slične na prvi pogled kao u WinAmp-u, ali sličnosti tu prestaju. Kada sam tražio alternativu za drugi plejer i kada sam naišao i instalirao AIMP, prvo što sam primetio jeste da je veoma lak za korišćenje. Za razliku od WinAmp-a manje zahtevan, brži je i pregledniji (u zavisnosti od izgleda AIMP-a (teme) koji koristite, naravno).

AIMP čita sve muzičke formate bez ikakvih presedana (OGG, WAV, MP3, WMA i ostale), podržava slušanje radio stanica, koje se veoma lako nalaze i reprodukcija radija je na zavidnom nivou. Plej lista (spisak pesama) je veoma interesantno napravljena – dovoljan je drag/drop nekog foldera sa muzikom u gornji deo playlist-e i imate playlistu u playlisti. I tako možete ubacivati foldera koliko želite, samim tim i povećavate vašu listu muzike iliti kompilaciju koju možete napraviti i to vrlo jednostavno, sa opcijom “Queue” koja je poznata još iz WinAmp-a.

Postoji i veoma zgodna opcija – konvertovanje fajlova u samom programu. Veoma korisno ako ste neku pesmu dobili u, recimo, WAV formatu koji zauzima više prostora na vašem disku. Sada možete taj fajl konvertovati u MP3 format bilo kog kvaliteta. Naravno, opcijama pretvaranja u druge vrste muzičkih fajlova tu nije kraj, imate mnogo varijacija i to sve na par klika od vas!

Često se dešava da je neka pesma tiša ili glasnija od ostalih pesama. Tu dolazimo do takozvanog termina “normalizacije”, u samom toku puštanja pesama. Sada, uz ovu opciju, sve pesme će biti iste jačine kada puštate muziku. Ova opcija je predstavljena i u WinAmp-u, ali je taj proces bio veoma zahtevan za računar i prilično spor. AIMP to radi efikasnije, brže i lepše.

Sve u svemu, mene je lično ovaj plejer zarazio i od kako sam ga instalirao, više ne koristim WinAmp. Sve što je potrebno za dobar program ove vrste AIMP ga poseduje. I najlepši deo jeste da je program besplatan. AIMP možete preuzeti ovde.

Exit mobile version