Baguje.COM

[988] Saznajte broj telefona putem SMS-a

Zamislite da ste zaboravili broj telefona nekog vašeg prijatelja ili da bi hteli da pozovete neki restoran da rezervišete sto, ali ne znate broj telefona restorana. Sve što treba da uradite je da pošaljete zahtev putem SMS-a na broj 988 i vrlo brzo ćete dobiti povratni SMS sa željenim informacijama. U poruci treba da upišete ime i prezime ili naziv i adresu vlasnika tj. korisnika telefonskog broja. Takođe možete i uneti broj telefona ukoliko znate broj a ne znate vlasnika.

Cena ove usluge je 10,00 (deset) dinara po jednom zahtevu (bez poreza). U cenu usluge uračunate su najviše tri SMS poruke sa odgovorom ukoliko postoje više rezultata pretraživanja, kao i info SMS poruka o načinu korišćenja usluge.

Ova usluga dostupna je za sada samo korisnicima MTS mobilnog operatera.

Pravila korišćenja usluge SMS imenik:

  1. Svaki upit, osim u slučaju upita po broju, treba da sadrži šta se ili ko se traži, i gde se traži. Ukoliko se ne unese dovoljno podataka, postoji mogućnost da se dobije više odgovora.
  2. Ukoliko podatak koji je unet u upitu nije sadržan u podacima korisnika, rezultat neće biti pronađen.
  3. Ne treba unositi znakove interpunkcije (.,?!;-_: …) jer se u procesu pronalaženja rezultata oni posmatraju kao prazna mesta.
  4. Ne treba unositi titule (prof., dr, mr…).
  5. Ne treba unositi skraćenice za preduzeća (AD, DOO, d.o.o., SZR…) jer bi pretraga mogla da sadrži veliki broj rezultata kao i zbog preduzeća koja u svom nazivu nemaju definisan tip preduzeća (tačka 2).
  6. Pri unosu naziva ulice ne treba pisati reč „Ulica“, čak ni u slučaju kada je ona sadržana u samom nazivu ulice, jer prilikom pretrage neće moći da se dobije rezultat (tačka 2).
  7. Nije bitno da li se upit piše malim ili velikim slovima.
  8. Ukoliko se pošalje upit za koji nema pronađenih rezultata u bazi Telefonskog imenika ili su podaci o traženom broju/vlasniku na zahtev vlasnika zaštićeni za objavu – dobiće se poruka sledećeg sadržaja

Tražene informacije se ne nalaze u imeniku

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE USLUGE SMS IMENIK

pogledajte na sledećoj strani

1. Upit po broju telefona

Slanjem SMS poruke na broj 988, koja sadrži broj telefona, dobija se kompletna informacija o pravnom ili fizičkom licu koje je vlasnik, odnosno korisnik telefonskog broja.

Tekst poruke koja se šalje treba da sadrži:
pozivni broj mesta/mreže + korisnički broj (najviše sedam cifara), na primer:

2. Upit po imenu i prezimenu ili nazivu preduzeća, nazivu ulice, kućnom broju i nazivu mesta

Slanjem SMS poruke na broj 988, koja sadrži ime i prezime ili naziv preduzeća, naziv ulice, kućni broj i naziv mesta fizičkog lica ili pravnog lica, dobiće se informacija o broju telefona vlasnika, odnosno korisnika fiksnog telefonskog broja.

SMS imenik omogućava da se definiše upit kroz dve opcije, tj. dva tipa pretrage.

2.1.     Opcija 1: „Opšta pretraga“

„Opšta pretraga“ podrazumeva da se u bazi podataka Telefonskog imenika traže svi karakteri koji su uneti u SMS zahtev, kao jedinstven niz imena i prezimena ili naziva preduzeća, naziva ulice, kućnog broja, naziva mesta.

Ukoliko se zahteva broj telefona fizičkog lica, na primer PETRA MAKSIĆA, iz ulice Marijane Gregoran br. 12 u Beogradu, potrebno je da zahtev bude napisan kao u prikazu:

Ukoliko se zahteva broj telefona preduzeća, na primer KUĆA BELE KAFE d.o.o., iz ulice Marijane Gregoran br. 15 u Beogradu, potrebno je da zahtev bude napisan kao u prikazu:

2.2.   Opcija 2: “Šta@Gde pretraga”

„Šta@Gde pretraga“ podrazumeva da se u bazi podataka traže svi karakteri koji su uneti u SMS zahtev, po principu:

Šta tražim: Petar Maksic
Gde tražim: Marijane Marijane Gregoran 12 Beograd

Ova opcija neće „dozvoliti“ preklapanje imena i prezimena fizičkog lica ili naziva pravnog lica sa nazivom ulice ili mesta.

Za dobijanje podataka o pravnom licu čiji je naziv KUĆA BELE KAFE d.o.o. Beograd, sa poslovnim prostorom koji se nalazi u ulici Marijane Gregoran 15 u Beogradu, najefikasnije je poslati zahtev na sledeći način:

Ili u drugom slučaju:

(u ovom slučaju „Pravno lice DOO Beograd“ biće traženo u ulici Marijane Gregoran 15 u Beogradu)

3. Rezultat pretrage

Ukoliko u bazi podataka postoje podaci o traženom broju telefona/vlasniku, odnosno korisniku telefona – dobiće se poruka sledećeg sadržaja:

fiksni telefonski broj

ime vlasnika ili naziv pravnog lica, odnosno korisnika telefonskog broja

adresa vlasnika, odnosno korisnika telefonskog broja

broj rezultata (x/y)*

Kao rezultat upita dobiće se odgovor kao u prikazu:

*(y označava ukupan broj nađenih rezultata u bazi, na osnovu podataka koji su poslati, a x je broj ponuđenog odgovora)

Ukoliko postoji više rezultata pretraživanja, SMS imenik će prvo proslediti info SMS poruku, a zatim najviše tri SMS poruke sa prva tri odgovora (x = 1, 2 i 3).

Ukoliko se tražena informacija ne nalazi u dobijenim porukama, može se poslati nova SMS poruka koja bi sadržala *x (pri čemu x može biti bilo koji broj između broja 4 i y, gde je y ukupan broj rezultata) i dobiće se poruka sledećeg sadržaja:

Ime_prezime/naziv firme
ulica_broj_mesto
broj telefona

x/y

Sve SMS poruke koje pošalje korisnik biće naplaćene po ceni VAS servisa (10,00 RSD + porezi).

U cenu usluge uračunate su najviše tri SMS poruke sa odgovorom – ukoliko postoji više rezultata pretraživanja, kao i info SMS poruka o načinu korišćenja usluge.

Ne postoji ograničenje u broju SMS poruka koje se mogu poslati.

Zahtev za dobijanje, na primer, četvrtog rezultata:

Više o servisu na zvaničnoj adresi http://www.988info.rs/smsimenik/index.html Uživajte !

Exit mobile version