Baguje.COM

Uskoro stiže WordPress 3.1

WordPress, najpopularnija blog platforma na svetu, uskoro stiže u verziji 3.1 sa mnoštvom novina i mogućnosti. Juče je objavljena verzija 3.1 beta 1, što znači da, možda već i do kraja godine možemo očekivati punu verziju ove moćne blog platforme. Takođe, da dodam da je ova verzija trenutno aktuelna na svim wordpress.com blogovima, pa ukoliko u nekom slučaju imate nalog na wordpress.com sajtu, prijavite se i testirajte nove mogućnosti.

Šta nam to novo donosi WordPress 3.1 beta 1 za sata ?

Interno vezivanje i linkovanje članaka

Po mom mišljenju, ono što je trebalo biti odavno integrisano u ovu moćnu platformu, a to je interno povezivanje. Do sada, kada ste želeli da povežete neku reč iz posta koju pišete sa prethodnim tekstom koji ste ranije objavili, morali ste ili da otvorite vaš sajt u nvom prozoru, pa da pretragom pronađete željeni post, kopirate link pa se vratite u prvi tab da bi prekopirali link i povezali željenu reč. Drugi način je iz administratorskog panela da pretragom pronađete željeni post, pa ga isto kopirate itd. Uglavnom, od 5-10 klikova mišem samo da bi uradili interno linkovanje. U novoj verziji, to je sada omogućeno uz samo 1 klik.

Admin bar i unapređen administratorski interfejs

Admin bar je ono što ste videli na WordPress.com blogovima ukoliko ste prijavljeni na isti servis. Traka sa alatkama prilepljena skroz na vrh stranice. Omogućava vam brži dolazak do najčešćih funkcija WordPressa.

Što se tiče unapređenosti administratorskog interfejsa, to poboljšanje nije stilski, već u kodu, pa od sada možete osetiti brži odziv na neke kontrole kao što su prelazak na druge stranice, izlistavanje postova na osnovu recimo kategorije, sortiranje kolona, razna filtriranje itd. Uz to, dodata je i mogućnost pretraga tema, ukoliko recimo želite da zamenite izgled svom blogu, od sada imate mogućnost napredne pretrage tema. Na osnovu mogućnosti, podesite pretragu i izlistaće vam se sve teme sa odabranim mogućnostima.

Novi formati postova

Neki karakterišu da je ovo čist napad na Twitter i Tumblr, jer će Wordperss omogućiti nekoliko novih formata, uz pomoć kojih ćete lako moći da napravite recimo mikroblog, nešto kao što je Twitter, ili recimo mini blog, nešto kao što je Tumbr. Neki od novih formata su

Više o ovome kada zvanično izađe stabilna verzija WordPress 3.1

Neke od drugih novina, o kojima ne bih da razglabam na široko su sledeće:

Više o svemu ovome na zvaničnom WordPress blogu http://wordpress.org/news/2010/11/wordpress-3-1-beta-1/

Exit mobile version