Baguje.COM

Ubuntu prelazi na kontinuirana izdanja

Kontinuirana tj pokretna izdanja (rolling release) su tip izdanja softvera gde se program ne izdaje u verzijama, već se konstantno tj. svakodnevno unapređuje.

Do sada, Ubuntu verzije su se menjale svakih 6 meseci, te je poslednja verzija 10.10 izašla u oktobru ove godine, kao što sam najavio i objavio. Od skora, Ubuntu će preći na ovaj tip izdanja iz prostog i jednostavnog razloga, a kako kaže jedan od osnivača:

Today we have a six-month release cycle. […] In an internet-oriented world, we need to be able to release something every day. That’s an area we will put a lot of work into in the next five years. The small steps we are putting in to the Software Center today, they will go further and caster than people might have envisioned in the past.

– Mark Shuttleworth

Nadam se da će na ovakav tip izdanja preći sve više i više programa, jer ovaj tip ne donosi samo novine, nego i brže ispravljanje sigurnosnih grešaka. Treba napomenuti i to da je Google Chrome veb brauzer uveo nešto slično ovome, pa kada koristite taj browser uvek ste na poslenjoj i najnovijoj verziji, program se osvežava sam, i samo vam javi da ga ponovo pokrenete kada je u pozadini završio osvežavanje. Zamislite da jednog dana svi korisnici imaju iste verzije programa, uvek najnovije i uvek najsvežije … Ovome za sada samo malo programa/sistema teži, a eto, Ubuntu će im se priključiti uskoro.

Lažna dojava (hvala Milošu na komentaru u vezi ove vest): Samo dan kasnije, objavljeno je da Ubuntu ipak neće preći na ovakav tip izdanja. I dalje će zadržati svoj stari šestomesečni princip, ali, korisnicima će omogući preko Software Centra da mogu da koriste uvek poslednje verzije svojih omiljenih programa.

Exit mobile version