Baguje.COM

Šta nas čeka u Firefoxu 4.0?

Firefox 4 BetaFirefox je imao uspone i padove a sa četvrtom verzijom osigurao je sebi uspon među konkurencijom. Za razliku od 3.6 verzije koja nije donela novine, četvrta verzija Firefoxa dolazi sa novim opcijama i mnogim poboljšanjima te novim izgledom! Mozilla je obećala novine u četvrtoj verziji a i mnoga poboljšanja u performansama koje su koštale Mozillu gubitka udela na tržištu jer 3.6 verzija nije konkurirala ostalim browserima. U trenutnoj sedmoj beta verziji koja je ujedno i “feature freeze” što znači da ono što je sada u njoj to će i biti finalan proizvod (sem nekih sitnijih izmena i poboljšanja). Mozilla je ispunila mnoga obećanja, pogotovo što se tiče performansi. Pa da vidimo redom šta je to novo i poboljšano:

Novi izgled

Kako je i bilo najavljivano da će Firefox podleći estetskoj operaciji, upravo to se i dogodilo.

[dp]S[/dp]a tabovima na vrhu i Firefox dugmetom koji objedinjuje sve funkcije na jednom mestu, a pri tome oslobađa zauzeto mesto i doprinosi minimalističkom izgledu, Firefox pored toga ima i App Tabove (kao i Chrome) koji mogu da posluže ukoliko imate npr. Gmail otvoren stalno i često pristupate njemu, a ne želite da stalno ulazite i izlazite iz njega, tu vam mogu pomoći App Tabs jer se sa desnim klikom “Pin as App Tab” tab se smanji i bude mali favicon koji se ne može slučajno isključiti. Uz to, oslobodi vam i prostora na tab baru pa je moguće imati više app tabova koji će zauzimati manje prostora od običnih tabova pa ćete time imati više prostora.

Tu su i novi indikatori (throbber lines) učitavanja stranica:

Windows:
Mac:
Linux:

Novina je i objedinjeno reload/stop/go dugme koje se sada nalazi pored url trake.

Tu su i novi izgledi panela za notifikaciju (Linux, Windows i Mac OS X) :

Firefox je dobio i nove animacije kod otvaranja i zatvaranja tabova a novo pomeranje i odcepljivanje tabova je u planu.

Prototip odcepljivanja i pomeranja tabova možete isprobati na ovom linku.

Što se tiče tabova, Firefox će u narednim betama omogućiti postavljanje tabova u tittle baru kao što je slučaj u Google Chromu, što će dosta uštedeti prostora. Naravno postavljanje tabova u tittle bar će biti opcionalno.

Firefox je uvek imao mogućnost podešavnja svog browsera, pa tako ukoliko ne želite tabove na vrhu, ili Firefox dugme možete da se vratite na staro tako što ćete kliknuti na Firefox dugme i otići na stelicu pored “Options” i štiklirati “Menu bar” (ukoliko želite stari meni umesto Firefox dugmeta) ili ukoliko želite da tabovi budu dole, deštikliraćete “Tabs on Top” kod strelice pored “Options” tamo gde ste i isključili Firefox dugme. A ukoliko ne želite objedinjeno Stop/Go/Refresh dugme već želite po starom načinu, sve što treba da uradite je da kliknete na Firefox dugme, odete na “Options” pa na “Toolbar layout” i onda povučete “Reload” i “Stop” dugme na levu stranu (kako je i u 3.6 verziji) a pri tome pazite da je “Refresh” dugme odmah do “Home” dugmeta (kućice) .

Nove mogućnosti

Nova verzija Firefoxa će doneti brojne nove mogućnosti koje će vam olakšati svakodnevno surfovanje, a neke od najznačajnijih su:

Firefox Sync

Firefox Sync vam omogućava da sačuvate vašu Internet istoriju posećenih stranica, lozinki, bookmarksa, Persona (tema) i podešavanja. Bilo gde da se nalazite, svojim podacima sa Sync-a možete pristupiti bilo kada, i vaši podaci će biti prebačeni na uređaj koji trenutno koristite pa ćete se osećati kao da surfujete sa istim browserom kojim surfujete kod kuće. Nema više potrebe da tražite adrese koje ste posećivali ili ponovo da upisujete lozinke. Firefox Sync je jednostavan za korišćenje, sve što je potrebno je da kliknete na Firefox dugme i izaberete “Set up Sync” (dole desno) . Posle toga izbaciće se prozorčić na kom ćete imati dva izbora: “Create a New Account” ili “I have a Firefox Sync Account“.  Otićete na “Create a New Account” i ispunićete podatke, posle toga sve će biti jasnije i jednostavnije.

Kontrola nad tabovima – Panorama

Veoma popularna stvar kod nadolazeće 4.0 verzije Firefoxa je Panorama. (originalno ime TabCandy) . Panorama vam omogućava da raspoređujete tabove u grupe i da ih organizujete. Na primer: tabove sa posla možete organizovati u jednu grupu i staviti je na jednu stranu, dok tabove za recimo YouTube možete staviti u drugu grupu. Panorama će dobro doći onima koji koriste više od 10 tabova jer će imati manje tabova na tab baru pa neće biti zbrke oko snalaženja. Panorami možete pristupiti i preko tastature pristiskom Ctrl i E tastera. Iako je trenutno korišćenje Panorame “sporo” u zavisnosti od konfiguracije računara, Mozilla radi na unapređivanju performansi a i dodavanju novih opcija za Panoramu.

Novi menadžer dodataka (Add-ons)

Novi upravljač dodataka je evoluirao, od sada se otvara kao tab, i daje vam veću preglednost i lakšu kontrolu nad tabovima.

Dodaci bez potrebe za ponovnim pokretanjem browsera

Iako je za pravljenje dodataka, za koje nije potrebno ponovo pokrenuti browser, potrebno veće kodiranje, Firefox je to ipak omogućio kroz JetPack. No ipak, verujem da će se developeri zainteresovati i potruditi da se  i njihovi budući (ali i već postojeći) dodaci instaliraju bez potrebe ponovnog pokretanja. Ukoliko želite da vidite kako to izgleda, instalirajte Prospector Speak Words dodatak.

Performanse

Mozilla se ovoga puta potrudila na poboljšanju performansi u Firefoxu i rešila mnoge probleme a i sporost koja je prisutna u prethodnoj verziji i time ranije nije mogla konkurirati modernim browserima.

Brza JavaScripta – JaegerMonkey

Uložen trud Mozillinih programera kao rezultat učinio je nadolazeću verziju Firefoxa brzom. Bilo to brže učitavanje stranica, ili brže pokretanje browsera Mozillin tim je odlično odradio posao. Iako još ima mesta za poboljšavanja, Firefoxova poboljšana JavaScripta JaegerMonkey sada ozbiljno konkurira svim aktuelnim (a i beta) verzijama ostalih browsera. Trenutna sedma beta verzija Firefox 4.0 je tri puta brža od prethodne 3.6 verzije. A to dokazuju i benčmark testovi:

A i u našim testovima Firefox se pokazao odlično protiv konkurencije: Test je rađen na konfiguraciji: AMD Athlon 4800+ 2.8GHz Windows 7 32bit Ultimate. Kao što smo rekli, Mozilla planira da i dalje unapređuje svoju JavaScriptu što znači da možete očekivati još ubrzanja.

Hardverska akceleracija

Firefox 4.0 koristi hardversku akceleraciju (grafički procesor) za ubrzavanje pojedinih elemenata na stranicama.

Ono što vam je potrebno da bi koristili hardversku akceleraciju u Firefoxu je: Za Windows XP: DirectX 9 grafičku karticu (ATi Radeon X1600 ili bolja, Nvidia 6600 ili bolja.) Za Windows Vistu i 7: DirectX 10/10.1/11 grafičku karticu (bilo koja ATi Radeon HD serija, Nvidia 8400 pa nagore)

[button type=note color=red size=large]Osvežite  drajvere![/button]

Da bi ste proverili da li vam je uključena hardverska akceleracija potrebno je ukucati about:support u url traku i pogledati pod “Graphics”

Ukoliko imate Windows XP i ispunjavate kriterijume za harversku akceleraciju kod “GPU Accelerated Windows” trebalo bi da vam piše 1/1 Direct3D 9. A ukoliko imate Vistu ili Win 7 i ispunjavate kriterijum, trebalo bi da piše sledeće: Direct2D Enabled true, DirectWrite Enabled true, GPU Accelerated Windows 1/1 Direct3D 10 (kao na slici) .

Imajte na umu da Direct2D i Direct3D 10 rade kompleksnije operacije naspram Direct3D 9 te daju bolje performanse. Takođe primetićete čudniji font, ali će se on ispraviti do izlaska finalne verzije.

Ukoliko želite detaljno objašnjenje kako funkcionišu Direct2D/Direct3D 10 i Direct3D 9 pogledajte:

A ukoliko želite da isprobate neki demo i da pogledate razliku kako demo radi bez hardverske akceleracije i sa kliknite na bilo koji link i usporedite: HW Wheel , FishIE Tank ,  PsychedelicBrowsing Flying Images, Transform, WarmCSS

Ukoliko vam se izgled fontova nije svideo i primetili ste da se Firefox sporije pokreće (to će biti ispravljeno) i ne želite da koristite hardversku akceleraciju to možete učiniti sledećim korakom: Firefox dugme -> Options -> Advanced -> General -> Use hardware acceleration when available. (da nebude štiklirano)

Ostalo

Među ostalim poboljšanjima su brže pokretanje browsera (iako hardverska akceleracija usporava pokretanje, mada to će se ispraviti) , bolje skrolovanje (pogotovo na stranicama sa fiksiranim pozadinama), brže učitavanje stranica zbog HTML5 Parsera, bolja kontrola memorije. (iako to nije dovršeno, novi Garbage Collecter treba da bude ubačen) i bolja odzivnost browsera. Trenutno su prisutni problemi sa sporosti Flasha, ali će biti ispravljeni sa Betom 8 koja uskoro stiže.

Ostala poboljšanja i novine

Podrška za HTML5 je proširena i poboljšana ujedno i podrška za WebM video format. Tu je i podrška za WebGL koji omogućava 3D grafiku u Firefoxu. Podrška za nove opcije CSS3. Tu su i OpenType fontovi (prava ćirilična pisma) SVG kao slike koji poboljšavaju performanse a i omogućiće korišćenje animiranih Persona. Bolji rezultat na Acid 3 testu 97/100 što je i najviše što će Firefox imati jer su preostali SVG fontovi koji nisu bitni a Mozilla ne želi da troši vreme na njih. Uostalom Acid test i toliko bitan, pogoto ta 3 boda. Naravno poboljšana je i sigurnost korisnika a i zaštita protiv krađe podataka. Podržan je i Multitouch za Windows 7 i Audio API. I mnoga druga poboljšanja. Ukoliko vam ne rade dodaci pokušajte ih “naterati” da rade sa ovim dodatkom. Ukoliko ni to ne pomaže pokušajte sledeće: U url traku ukucajte sledeće: about:config -> desni klik new boolean -> extensions.checkCompatibility.4.0b i stavite false izađite iz Firefoxa i ponovo ga pokrenite. Naravno proverite da li su plug-in-ovi poslednji kako bi izbegli sigurnosne propuste a i rušenja. Provera plug-ina.

Zaključak

Trenutno u beta fazi ovaj browser nam mnogo obećava. Ostalo je još par meseci do njegovog izlaska. Planirani datum je rana 2011 godina, dakle negde u februaru. Do tada Mozilli preostaje da isprave preostale probleme i da unapredi performanse a pred nama ostaju još 3 bete i po koji release candidate. Trenutna Beta 7  je odlična, iako ima malih problema sa Flash sadržajem (koji će biti popravljen u Beti 8) ova beta konkurira poslednjoj verziji Google Chrome-a po pitanju brzine. Novi izgled izgleda sjajno a browser bolje reaguje i više ne izgleda krupno i tromo. Četvrta verzija će sigurno vratiti Firefox na svoje mesto gde je bio i pre godinu dana kada se Chrome još nije pojavio. Do finalnog izlaska ostaje nam da isprobavamo testne verzije četvorke. Ukoliko i vi želite da je probate, kliknite na dugme ispod:
[button type=download color=orange size=normal url=http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html]Preuzmite betu[/button]

Exit mobile version