Baguje.COM

Dostupna Opera 11 beta !

Odlična vest za sve ljubitelje ovog veb brauzera, Opera se vraća u trku sa drugim veb brauzerima. Najnovija verzija ne da samo mnogo bolje i rastarećenije (po mom skromnom mišljenju) izgleda, nego je i primetno brža. Kod brzine veb brauzera najviše uzimam u obzir koliko im je potrebno vremena da se upale, onako čim su instalirani, bez ikakvih dodataka i plugina. Opera me ovaj put iznenadila što se toga tiče.

Kao što možete da vidite na slici, po izgledu se ne razlikuje jako mnogo od svoje ranije verzije, ali ono što je meni prvo zapalo za oko je isključen sidebar koji mi je pre smetao. Taj panel sa leve strane je sad pri prvom paljenju isključen ali može da se vrati nazad u stanje u kakvom je bio u prošloj verziji uz samo jedan klik. Iako je većina izmena u ovom izdanju u samom kodu, pa vi to nećete moći ni primetiti, sem recimo u brzini učitavanja stranica, jedna novina je i stilska, a to je takozvano stakovanje tabova (tab stacking). Ono što vam stakovanje tabova omogućava jeste da prevučete jedan tab (karticu) na drugi i da se oni grupišu u jedan. Kasnije možete da ih radvajate, zatvarate radite sa njima šta hoćete. Kao što možete videti na slici ispod, gde sam isprobao ovu novu mogućnost, kada se tabovi “spoje” to se označava malom dodatnom strelicom na desnoj strani te grupe, a prevlačenjem miša preko naslova označenog taba, dobijate prikaz svih spojenih tabova. Slika govori hiljadu reči, pa pogledajte sve ovo ispod.

Pored ove novine, tu nam dolaze i nezaobilazne ekstenzije iliti dodaci. Još od ranih alfa verzija Opera 11 veb brauzera, ovom veb brauzeru je omogućeno instaliranje dodataka. Njih možete da preuzimate sa adrese https://addons.labs.opera.com/, a ujedno, ta adresa se učitava automatski prvi put kada upalite ovu verziju Opere. Ukoliko vam se sviđa, ali, i ukoliko vam se ne sviđa, dajte joj šansu 🙂

Novu beta verziju možete da preuzmete na adresi http://www.opera.com/browser/next/

Exit mobile version