Baguje.COM

Uskoro stiže Google Chrome OS (Operativni Sistem)

Kada je pre godinu ipo dana Google objavio da će objaviti operativni sistem Google Chrome OS, ta vest predstavljala je udarnu vest narednih nekoliko nedelja u svim infromatičkim krugovima. Verovatno tada ni ljudima u Microsoftu nije bilo sve jedno, jer dobiti konkurenta na tržištu na kom ste neprikosnoveni, a plus je taj konkurent niko drugi nego sam Google, prosto morate da se zabrinete.


Krajem prošle godine na zvaničnom blogu Google Chrome OSa objavljeno je da će novi operativni sistem biti spreman za oko 11 meseci, što je u proračunu poslednji kvartal 2010. godine. Još jedna naznaka koja ukazuje na to da bi Google Chrome OS mogao biti uskoro lansiran jeste da je razvojni tim došao do verzije 0.96, što ukazuje na to da bi verzija 1.0 mogla veoma brzo biti objavljena i postati javno dostupna. Takođe razvojni tim u poslednje vreme najviše radi na samom interfejsu Google Chrome OSa, što je takođe još jedan ukazatelj na to da se Google Chrome OS sprema za finalnu javno dostupnu verziju.

Podsetimo Google Chrome OS je zasnovan na Linux Kerelu i potpada pod Open Source softver. Koncept Google Chrome OSa nešto je drugačiji nego kod standardnih Linux dristribucija poput Ubunta, Google Chrome OS zasnovan je na popularnom Google Chrome browseru i praktično ceo operativni sistem čini Google Chrome browser sa povećanim brojem mogućnosti nego što je to standardno na recimo Windows platformi.

U okviru Google Chrome OS integrisani su većina Google aplikacija koji će predstavljati standardnu ponudu ovog operativnog sistema. Tako recimo kao muzički i video plejer nudi vam se Youtube, mail klijent je GMail, Picasa pregledač slika, Calendar standardni Google Calendar a dok vam je za kancelarisku upotrebu na raspolaganju čitava paleta alata u okviru Google Docs servisa, koji veoma uspešno zamenjuje Microsoft Office. Naravno svi ovi servisi su online i Google Chrome OS je praktično u potpunosti ne funkcionalan bez pristupa internetu.
Exit mobile version