Baguje.COM

Svaka sedma učitana stranica je na nekom od Google sajtova

Pisao sam ranije kako je nerealno očekivati da Facebook pretekne Google po posećenosti u skorijem vremenu, ali ipak ne može se isključiti ta mogućnost u nekoj daljoj budućnosti. Po sadašnjem stanju stvari Google je neprikosnoveni lider internet tržišta i sa svim svojim popularnim servisima poput Youtube.com, Blogger.com, Google nacionalni domeni, poput google.rs i naravno samog globalnog Google.com, Google ima 14% ukupnog internet saobraćaja. što u prevodu znači da je 14 od 100 učitavanja stranica na nekom od Googlovih sajtova.

Krenimo redom, ako posmatramo stvari površno Google.com i Facebook.com su po posećenosti veoma blizu, zapravo udeo u celokupnom internet saobraćaju izgčeda ovako:

Google.com – 5.1649 %
Facebook.com – 4.82790 %

Ali pogledajmo malo dalje, Google pored globalnog Google.com domena ima još oko 115 nacionalnih Google domena poput www.google.rs, www.google.hr, www.google.fr, www.google.de itd. Svaki od ovih nacionalnih sajtova beleži određenu posećenost, negde je ona izraženija negde manje izražena. Primera radi u Hrvatskoj najposećeniji sajt je www.google.hr, dok je u Srbiji najposećeniji sajt www.google.com, a srpska verzija www.google.rs nalazi se na odličnom četvrtom mestu. Ovakvih primera ima mnogo, a nisu retki ni oni gde prva dva mesta zauzimaju globalni i nacionalni Google. Kod zemalja koje nemaju svoj nacionalni Google, a to su pretežno male ili nerazvijene zemlje u Africi, Okeaniji i Aziji, najčešće se koristi nacionalni Google neke obližnje zemlje sa istim govornim područijem. Kada stvari posmatrate ovako, jasno je da se taj broj poseta deli na Google.com i Google nacionalni domen, ali sve te posete ipak pripadaju Googlu.

Odnos ukupnog udela svih internet poseta između Google.com i Google nacionalnih domena jasno pokazuje da su posete u velikoj meri podelje, stim što treba dodati da korisnici iz Sjedinjenih Američkih Država nemaju .us verziju Googla, već koriste standardnu globalnu verziju na www.google.com. Upravo iz ovog razloga Google.com ima nešto veći udeo 5.1649% na prema 4.87359% koliko imaju udeo zbirno svi Google nacionalni domeni.

Pojedinačan procentualni udeo Google nacionalnih domena u ukupnom internet saobraćaju možete videti na slici ispod. Zemlje u kojima su nacionalni domeni izuetno popularni su Indija, Kina, Francuska, Nemačka itd,

Kada procentualni udeo u ukupnom internet saobraćaju Google.com, Google nacionalnih domena i Facebook.com domena uporedimo vidimo da su zbirno čak i Google nacionalni domeni posećeniji od Facebook.com domena. Precizno u brojevima: Google.com (5.1649%), Google nacionalni domeni (4.87359%) i Facebook.com (4.8279%)

Posmatrano u zbiru Google.com i Google nacionalni domeni naspram Facebook.com domena, procentualni udeo u ukupnom internet saobraćaju je Google 10.03849% naspram 4.8279% Facebook.

Kada statistici pridodate da je Google vlasnik nekih od najpopularnijih sajtova poput Youtube.com ili Blogspot.com, procentualni udeo u celokupnom internet saobraćaju koji Google ostvaruje je daleko veći, preciznije 13.89812%.

Yahoo! nikad slabiji.

Kada posmatrate internet od njegovih početaka Yahoo! je uvek predstavljao sinonim za dobar sajt. Kompanija je dugo vremena bila inovator u mnogim web tehnologijama ali je onda sredinom ove decenije krenula da beleži drastičan pad u odnosu na svog velikog konkurenta Google. Zanimljivo je da je Yahoo.com uspeo da se održi kao najposećeniji sajt na svetu sve do kraja 2008. godine, a od tada do četvrtog kvartala 2010. godine uspeo je da padne na čak četvrto mesto po ukupnoj posećenosti, a kako trenutno stvari stoje treba očekivati da će ga u skorije vreme prestići i najpopularniji kineski web pretraživač Baidu.com.
Procentualni udeo koji Yahoo! ostvaruje od celokupnog internet saobraćaja naspram Facebooka i Google.coma možete videti na grafikonu ispod. Precizno izraženo Yahoo.com ima 1.9754% udeo u celokupnom saobraćaju, što je više nego duplo slabije od Google.com.

Kompanija Yahoo! pokušala je da svoj sajt održi liderom na tržištu povezivanjem svihservisa koje poseduju upravo na globalni domen Yahoo.com, te su zatvorili neke od poznatih nacionalnih domena poput www.yahoo.co.uk koji je sada preusmeren na uk.yahoo.com. Kompanija Yahoo! zbog specifičnosti određenih servisa zadržala je japansku verziju koja se nalazi na adresi www.yahoo.co.uk i dva veoma popularna servisa, Flickr servis za razmenu slika i Delicious servis za razmenu linkova.

Kada posećenost ovih nabrojanih servisa u vlasništvu kompanije Yahoo! pridodamo statistici domena Yahoo.com i to uporedimo sa takođe svim servisima u vlasništvu kompanije Google i naravno Facebookom koji posluje isključivo na domenu www.facebook.com, ukupan procentualni udeo u tržištu ova tri giganta izgleda baš kao što je prikazano na slici. Preciznije Yahoo! sa svim svojim servisima ostvaruje udeo od: 3.12021%

I za kraj samo 10 najposećenijih domena na svetu i njihov procentualni udeo u ukupnom internet saobraćaju:

Exit mobile version