Baguje.COM

Prodaja E-Knjiga skočila za skoro 200%

Udruženje izdavača Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je da se prodaja elektronskih izdanja knjiga povećala za 192.9% u odnosu na prošlu godinu. Na ovaj podatak utiče činjenica da je prošle godine svet bio u većoj krizi nego u ovom momentu što je moralo direktno uticati na nešto lošiji obim trgovanja elektronskim knjigama, ali takođe razvojom novih tehnologija elektronske knjige postaju iz dana u dan sve popularnije i polako preuzimaju primat na tržištu među ljubiteljima dobre knjige.
E-Knjige
E-knjige imaju udeo od 9% u ukupnoj prodaji svih vrsta knjiga, dok su prošle godine imale udeo od svega 3.3%. Do sada u 2010. godini ukupna prodaja e-knjiga dosegla je cifru od 263 miliona dolara, a samo u avgustu 2010. godine 39 miliona dolara.

Srbi čitaju manje nego građani većine razvijenih zemalja.

Srbi generalno pronalaze sebi zanimljivije stvari od knjiga, često su to televizija, internet, izlasci itd, dok se knjige čitaju najčešće nužno poput lektira ili ređe knjige u trendu dobro promovisane medijski. Tako se Srbi kada se već odluče za čitanje opredeljuju za laka štiva, često trač tematike ili knjige poznatih autora iz sfere politike gde su razlozi čitanja najčešće ideološke prirode.

Po podacima gradske biblioteke Beograda broj članova iznosi oko 123.000 što je oko 5% ukupnog broja stanovnika glavnog grada, a prošle godine iznajmljeno je oko 2 miliona knjiga. Istraživanje koje je sproveo Infostud na svom sajtu koji u najvećoj meri posećuju ljubitelji knjige statistički je irelevantan, ali ukazuje na to da žene u većoj meri čitaju nego muškarci.

E-Knjige u Srbij

E-Knjige u Srbiji se uopšte ne prodaju, u verzijama gde postoji elektronsko izdanje ono ide uz kupljeno štampano izdanje. Prosečna cena knjiga u Srbiji naspram prosečne kupovne moći građana Srbije nije uopšte mala i ovaj podatak sigurno do prinosi činjenici da Srbi dosta malo čitaju naspram građana razvijenijih zemalja. Zbog pravnog sistema, ali i internet navika prosečnih Srba, izdavačima se ne isplati da prodaju elektronska izdanja jer bi ona vrlo brzo postala javno dostupna bez ikakve nadoknade na servisima za razmenu fajlova, a to bi definitivno ubilo izdavaštvo u Srbiji.

Prednosti E-knjiga

Prednost elektrnosnkih knjiga je pre svega u mogućnosti podešavanja prikaza sadržaja knjige. Pod podešavanjem ptikaza podrazumeva se pre svega veličina slova, upotreba markera i obeleživača radi lakše orjentacije, dodavanje napomena itd. Kod nekih verzija elektronskih knjiga koje nisu u PDF izdanju moguće je promeniti izgled slova, pozadinsku boju i još mnogo detalja koji će vam olakšati čitanje.

Exit mobile version