Baguje.COM

Hrvatska se oprostila od analogne televizije

Hrvatska je danas gašenjem i poslednjih analognih odašiljača televizijskog programa u potpunosti prešla na emitovanje digitalnog signala. Ovaj prelazak sa analogne na digitalnu televiziju izvršen je posredstvom vlade Republike Hrvatske koja je subvencijonisala kupovinu DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) pretvarača izdavajući vaučer u vrednosti od 75 eura svim pretplatnicima nacionalne televizije (odnosno svima, pošto je plaćanje TV pretplate u Hrvatskoj obaveza).
Pretplatnici IPTV, kablovske i satelitske televizije nisu morali kupovati DVB-T pretvarač jer ga već poseduju u sklopu STB uređaja.

Digitalizacija u Hrvatskoj

DIGITALIZACIJA SRBIJE

Proces digitalizacije u Srbiji trebao bi da bude završen do 4. aprila 2012. godine kako navodi ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić. Tokom proleća i leta 2011. godine počeće emitovanje digitalnog signala na jednom delu teritorije Republike Srbije.

Korisnici pojedinih kablovskih mreža i IPTV servisa već su u mogućnosti da gledaju neke digitalne kanale ali pretežno strane i kanale koji spadaju pod usluge PayTV. RTS (Radio-Televizija Srbije) još uvek emituje signal u analognoj tehnologiji ali su uveli probni kanal RTS Dig sa digitalnim signalom.

Exit mobile version