Baguje.COM

Facebook sprema novu strategiju za Kinu

Facebook logo

Mark Zakerberg vlasnik Facebooka u interviju sa Džesikom Livingston za Y Combinator priznao je kako Facebook ranijih godina nije imao specifičnu strategiju za međunarodno tržište već su bili fokusirani na globalni razvoj platforme, što se ipak ispostavilo dovoljno dobro da Facebook postane jedan od najpopularnijih sajtova u većini zemalja sveta, ali ipak ne u nekim od najmnogoljudnijih zemalja.

Kako Zakerber navodi, Facebook u potpunosti poštuje kulture i običaje svih zemalja i neke stvari koje su zabranjene u tim zemljama, Facebook u skladu sa tim zabranjuje upotrebu takvih sadržaja korisnicima u tim zemljama. Konkretan primer je Nemačka gde su zabranjena nacistička obeležija, tekstovi, pozdravi i sve drugo što asocira na nacizam, i u skladu sa tim Facebook blokira sve što ima veze sa nacizmom za korisnike iz nemačke ali ne i za korisnike iz drugih zemalja. Sličan primer je i u nekim islamskim zemljama gde se filtrira prikazivanje slika proroka Muhameda, jer je to po Islamu zabranjeno.

Kada je reč o zemljama u kojima Facebook ne beleži rezultate kakve kompanija očekuje, Facebook mora da smisli drugi princip prilaska korisnicima iz tih zemalja. Trenutno Facebook nije najpopularnija društvena mreža u Japanu, Južnoj Koreji, Kini i Rusiji, a ove 4 zemlje u zbiru imaju gotovo dve milijarde stanovnika što predstavlja skoro 1/3 ukupnog svetskog stanovništva, i Facebook prosto ne može da dozvoli da izgubi ovo tržište, bar ne bez borbe. Takođe čelnicima kompanije poznato je da kada postoji trend opadanja popularnosti ili jako blagog skoka, dok konkurentna mreža napreduje brže, jako je teško uhvatiti priključak pa čak i ostati konkurentan u budućnosti. Sličan princip je i u Brazilu gde je Orkut najpopularnija društvena mreža, i ako je Facebook platforma funkcionalnija, korisnici iz Brazila se ređe opredeljuju za Facebook jer na njemu teže nalaze prijatelje.

Zakerber kaže da Facebook ima spremljenu strategiju za Nardonu Republiku Kinu, da je i sam mnogo vremena izdvojio na učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom, tradicijom i običajima. Stoga treba očekivati da će politika Facebooka za Kinu biti specifična u skladu sa zakonima ove zemlje.

Trenutno Facebook se ne nalazi ni u 100 najposećenijih sajtova u Kini, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi na 2. mestu. Takođe zemlje u kojima Facebook beleži slabe rezultate su: Rusija (13. mesto), Brazil (13. mesto), Poljska (8. mesto) i Japan (21. mesto). Poređenja radi u Srbiji Facebook je drugi najposećeniji sajt, odmah iza Google.com.
Exit mobile version