Baguje.COM

Facebook još uvek jako daleko od Googla po posetama sajtu

U poslednje vreme mnogo se priča o ogromnoj popularnosti koju uživa Facebook među korisnicima iz celog sveta, čak je tema često mogućnost da Facebook uskoro pretekne Google po broju poseta u kom je Google već oko 2 godine neprikosnoven. Pobornicima ove mogućnosti često kao dokaz služi statistički pokazatelj na popularnom internet servisu Alexi koji statistički obrađuje posete na osnovu uzorka, slično kao što to radi CESID tokom izbornih večeri.

Facebook vs Google

Koliko je realno da Facebook pretekne Google ?

Moje mišljenje je da to nije sasvim realno bar ne u neko skorije vreme, pored činjenice da Google ni u jednom momentu poslednjih 10 godina nije pokazao znake opadanja popularnosti, čak suprotno konstatno je napredovao. Naravno Facebook takođe beleži konstantan rast popularnosti ali pozicija 1. Google i 2. Facebook za sada su ne promenjive.
Analiza posećenosti sajtovima po državama to i potvrđuje, Facebook jeste postao popularniji u nekim manjim zemljama a toj činjenici pre svega doprinosi to što Google za svaku zemlju ima posebnu verziju na jeziku te zemlje, tako recimo srpska verzija Googla je www.google.rs. Sada ovome treba pridodati činjenicu da je globalni domen www.google.com takođe posećen u svim tim zemljama i u većini slučajeva posećenost se deli ravnopravno na lokalni i globalni Google. Kod država sa manjim brojem stanovnika (okvirno 5 milijona i manje) ukupan broj poseta je srazmerno manji u odnosu na recimo posete u Sjedinjenim Američkim Državama i to utiče na to da je u nekoliko takvih zemalja Facebook najposećeniji sajt.
Trenutni odnos u celokupnom udelu u tržištu, odnosno u broju učitanih stranica globalno, odnos snaga izgleda ovako:
google.com – 5.1649 %
facebook.com – 4.82790 %
Kada se računaju rezultati svih lokalnih servisa prednost Googla u odnosu na Facebook je mnogo veća.

Pogledajte statistički prikaz odnosa snaga u poslednja 3 meseca.

Lista država u kojima je Facebook.com posećeniji od Googla.com:

Naravno postoje još mnoge druge zemlje u kojima ni Facebook ni Google nisu najposećeniji sajtovi, pre svega tu su Rusija i Kina, države koje imaju dosta nezavisnu internet mrežu. Pre svega ovome doprinosi velik broj stanovnika i jezik u okruženju. Takođe pored Kine i Rusije tu su Republika Češka i Južna Koreja u kojima su najpopularniji sajtovi Seznam.cz, odnosno Naver.com u Južnoj Koreji.

Najposećeniji sajtovi u Kini:

  1. Baidu.com
  2. QQ.com
  3. Taobao.com
Najposećeniji sajtovi u Rusiji:

  1. Yandex.ru
  2. Vkontakte.ru
  3. Mail.ru
Nekada najposećeniji sajt na svetu Yahoo.com gotovo u svim državama izgubio svoju lidersku poziciju, ali do današnjeg datuma uspeli su da je sačuvaju u: Nigeriji, Japanu, Hong Kongu, Obali Slonovače i Kamerunu. Ovome takođe doprinosi sličan princip poslovanja koji preferira i Google, pravljenje lokalnih sajtova za svaku državu posebno, stim što Yahoo svoje lokalne verzije ima samo u nekoliko najvećih zemalja.
Exit mobile version