Baguje.COM

SEO – 20 stvari koje nikako ne biste trebali da uradite

Kada pričamo o SEO (Search Engine Optimization) mnogo je stvari koje možemo izdvojiti kao bitne za rangiranje vašeg sajta na pretraživaču, ali šta je ono što nikako ne bi ste trebali da uradite? Evo 20 stvari koje po svaku cenu treba da pokušate da izbegnete jer će biti samo kontra produktivne, a za neke čak možete biti banovani iz rezultata pretrage.

SEO
Nemojte predstavljati lažne sadržaje

Cloaking kako se popularno zove je zabranjena tehnika koja na različite načina sadržaj sajta predstavlja korisniku i endžinu pretraživača. Ovom tehnikom pretraživači indeksiraju sasvim različite sadržaje u odnosu na stvarne i korisniku u kasnijoj pretrazi daju kao rezultat. Slične primere ste mogli da sretnete na svim pretraživačima, pa i Google upravo na najtraženijim pojmovima poput Download ime filma, pesme itd.
Cloaking nikako nemojte da radite, jedno vreme ova tehnika će davati rezultate, ali kasnije kada pretraživači shvate da su prevareni bićete banovani iz pretrage.

Nemojte praviti Doorway sajtove

Doorway Pages kako nazivaju ovu tehniku ima za cilj sjajnu optimizaciju Cloaking tehnikom na 1-2 ključne reči. Ovakvi web sajtovi ne sadrže prave sadržaje ili ih sadrže, ali oni nemaju realan oblik već se postavljaju isključivo sa ciljem bržeg indeksiranja. Većini ovakvih sajtova je cilj da privuče korisnika nekim od najpopularnij termina u pretrazi, a kasnije kada korisnik učita sadržaj bude redirektovan na sasvim drugu stranicu koju nikad ne bi dobio kao rezultat takve pretrage. Takođe mnoge SEO komanije koriste ovu tehniku za predindeksiranje stranica svojih klijenata kako bi dobili bolju startnu poziciju.
Korišćenje Doorway tehnike je zabranjeno i ukoliko pretraživač otkrije da koristite ovu tehniku bićete banovani iz rezultata pretrage.

Nemojte postavljati nevidljive sadržaje

Tehnikama u okviru HTML i CSS možete sakriti razne objekte, slike ili text kako bi ih endžin pretraživača pratio i indeksirao dok posetioci vašeg sajta te sadžaje ne mogu videti golim okom. Naravno ove tehnike su zabranjene, endžini pretraživača prepoznaju ovakve sadržaje i zbog postavljanja nevidljivih sadržaja možete biti banovani.

Nemojte preusmeravati vaš domen na drugi domen

Dakle ukoliko imate novi web sajt koji je u fazi izrade i mislili ste da ga preusmerite na neki drugi sajt to učinite na serveru HTTP 301 redirekcijom ili jednostavnije napravite Under Construction stranicu. Korišćenje meta refresh redirect taga kod pretraživača je zabranjeno i ukoliko ga koristite bićete banovani iz rezultata pretrage.

Nemojte duplirati sadržaje

Još jedna u nizu stvari čija upotreba proivodi ban iz rezultata pretrage je dupliranje sadržaja. Možda ste negde naišli na savet da za brže indeksiranje koristite iste sadržaje sa izmenjenim nazivom ili sličnim minijaturnim izmenama, to svakako nije dobar način da budete bolje i brže rangirani. Endžini pretraživača prepoznaju ovakve sadržaje i ukoliko vas otkriju kao što sam rekao bićete banovani iz rezultata pretrage.

Nemojte kršiti autorska prava i druge zakone

Kada su pretraživači u pitanju nemojte biti lenji i pročitajte Uslove korištenja i dobro se informišite o stvarima koje nisu dozvoljene kako bi sprečili neželjeno isključivanje iz rezultata pretrage. Konkretno na Google i većini drugih pretraživača između ostalog strogo je zabranjeno kršenje autorskih prava i ukoliko ono bude otkriveno vaš sajt pored svih drugih problema koji u tom momentu mogu da vas snađu će biti isključen iz pretrage.
Nemojte deliti stvari zaštićene autorskim pravima ako ne podležu licenci za slobodnu upotrebu i deljenje među korisnicima, bez da za takvu stvar nemate ovlašćenje autora. Google nije jako rigorozan kod ovakvih stvari ali kao što se kaže “Pravda je spora ali dostižna”.

Proverite HTML i ispravite greške

Ukoliko imate gršaka u HTML kodu, endžin pretraživača neće razumeti taj deo koda i neće ga indeksirati. Naravno cilj vam je da vam sajt kako zbog posetilaca tako i zbog pretraživača bude potpuno ispravan zato proverite vaš kod recimo na W3 Validadoru.

Izbegavajte upotrebu frejmova

Frejmove koliko browseri ne vole toliko ih ne vole ni endžini pretraživača, zato izbegavajte uporebu frejmova jer pretraživač može da budu zbunjen tokom indeksiranja.

Nemojte koristiti JavaScript za filtriranje sadržaja prema korisniku

Upotreba JavaScripte za automatsko filtriranje sadržaja zasnovano na verziji browsera, operativnog sistema ili lokacije nije preporučljivo pošto ovaj metod obično sadržaje čita pomoću JavaScript i može se dogoditi da pretraživač ne indeksira ništa od vaših sadržaja. Ukoliko imate potrebu za filtriranjem sadržaja pokušajte da tu sekciju isprogramirate tako da korisnik može sam da unese parametre i filtrira sadržaj u odnosu na unete parametre.

Izbegavajte upotrebu Flash

Flash je odličan ukoliko u njemu pravite baner, aplikaciju ili recimo igru, ali nikako i za kompletan web sajt. Sadržaj Flasha se ne indeksira tako da bez dodatne HTML verzije nećete nikad doći do željene pozicije na Google ili nekom drugom pretraživaču. Kao primer upotrebe Flasha i loše optimizacije je sajt http://www.todor.rs/ koji i pored dugotrajnog staža na internetu možete pronaći samo pod terminom “todor” i to zahvaljujući činjenici da taj termin sadrži u imenu domena i titlu sajta. Dakle ukoliko želite Flash verziju sajta kako bi impresionirali posetioce, napravite sličnu HTML verziju kako bi endžin pretraživača mogao da indeksira vaše sadržaje. Kasnije možete kao što ste verovatno viđali na mnogim sajtovima da ponudite posetiocima da izaberu koju verziju sajta žele. Takođe ne zaboravite, nemaju svi instaliran Flash Player.


Nemojte imati neispravne linkove

Neispravne linkove pretraživači poput Googla neće moći da slede i indeksiraju ispravno vaše sadržaje, proverite i ispravite sve neispravne linkove na vašem sajtu.

Nemojte duplirati iste linkove ka drugim sajtovima

Često ponavljanje linkova ka nekoj lokaciji kako bi naveli posetioca da poseti tu stranicu može da bude okarakterisano od strane pretraživača kao spaming, kako bi sprečili to vodite računa o intenzitetu ponavljanja linkova.

Nemojte numerisati URL

Česta pojava je kod mnogih CMS, Forum skripti da generiše stranicu po principu http://www.imesajta.com/sadrzaj.php?=ID8646454564. U većini ovakvih skripti možete lako podesiti da URL generiše po principu http://www.imesajta.com/ime_vaseg_posta.html. Ukoliko sami pišete skriptu vodite računa o ovom pretvaranju adresa jer precizno imenovani URL se mnogo bolje indeksira od numerisanog.

Izbegavajte upotrebu dinamičkog URL

Generisanje dinamičkog URL-a kod temporarily stranica je u redu, ali ukoliko stranica nakon generisanja ostne i uđe u proces indeksiranja vodite računa da se URL ne menja. Ukoliko vam se stranica generiše na osnovu imena posta vodite računa da kasnija eventualna izmena imena ne izazove promenu i u imenu stranice, to bi bilo loše ukoliko vam je stranica već indeksirana pod drugim imenom.

Nemojte previše često navoditi ključne reči u sadržajima

Naravno da vam je cilj da svoj sajt što bolje optimizujete na ključne reči, to u praksi znači veća koncentracija ključnih reči u sadržaju, specijalno stilizovanje (h1, h2, h3) itd, i ako je to često protivno našem pravopisu. Pošto će te ovo svakako raditi vodite računa o tome da ne preterate i ne budete okarakterisani kao Doorway što već povlači određene konsekvence. Maksimalna preporučljiva koncentracija ključnih reči u sadržajima je oko 5-10% što je složićete se i previše.

Ispravno navodite ključne reči

Vodite računa kako pišete ključne reči jer ukoliko ste ih u meta tagovima naveli u jednom formatu a kasnije u sadržajima pišete na drugačiji način dobićete kontra efekat. Google rasčlanjuje recimo termine u množini i jednini ili u različitim rodovima. Ukoliko vam se u sadržaju nalaze termini npr. zvezda, zvezdino, zvezdina, zvezdine, zvezdeGoogle će sve ove reči indeksirati pojedinačno i neće pronaći vezu između njih tokom indeksiranja. Ukoliko želite totalno ideksiranje 1-2 reči moraćete strikno da se držite forme termina i ako će to značiti kršenje pravopisa.

Nemojte koristiti slike umesto teksta

Dolaskom HTML 5 i CSS 3 standarda upotreba slika je u još većoj meri smanjena, ali neki kompleksniji dizajn bez slika je i dalje nemoguć. Dakle slike morate koristiti, ali se potrudite da ukoliko postoji CSS solucija koristite nju. Kada je reč o prikazivanju teksta u slici to je ono što NIKAKO NE BISTE SMELI da radite. Endžini pretraživača ne čitaju tekst sa slika (OCR Tehnologija) već imaju poseban algoritam za indeksiranje slika i one su izuzete kod normalnog vida pretrage.

INFORMACIJA: Ostanite uz Todor.In.RS i u nekom od narednih tekstova čitajte o tome kako CSS tehnikama da smanjite upotrebu slika.

Nemojte prikazivati sadržaje iz JavaScripti

Uzmimo da niste vlasnik Facebooka i da ne možete sebi da priuštite isčitavanje sadržaja iz JavaScipt, jer endžini pretraživača ne indeksiraju sadržaje iz JavaScript. Ukoliko ne koristite neku Cloaking tehniku za različito predstavljanje sadržaja pretraživaču i posetiocima, gledajte da izbegnete JavaScript za učitavanje sadržaja jer bi taj faktor mogao ozbiljno da utiče na vaše pozicioniranje u pretrazi.

Nemojte koristiti nepouzdane Hosting servise

Mnogo je različitih Hosting servisa u ponudi na internetu, većinu čine individualci koji se predstavljaju kao Hosting kompanije i nude pored uobičajene ponude razne pretežno zabranjene mogućnosti poput spama, stvari zaštićenih autorskim pravima, ilegalnih stvari itd. Ovakvi serveri, tj. njihove IP adrese često završavaju na crnim listama i svi web sajtovi koji dolaze sa njih bivaju izuzeti iz rezultata pretrage.

INFORMACIJA: Ostanite uz Baguje i u nekom od narednih tekstova čitajte o hostinzima u ponudi na internetu.

Nemojte koristiti nestabilne servere

Veoma bitno je da vodite računa da vaša Hosting kompanija ima prosečan Uptime servera od 99%. Ukoliko je server na kom se hostuje vas sajt često down događaće se da često propuštate indeksiranje i ako ste recimo došli do nivoa da vam se sadržaji indeksiraju svakih 15 minuta. Ukoliko budete imali česta preskakanja u indeksiranju, verovatno će učestalost indeksiranja biti smanjena.
Exit mobile version