Baguje.COM

Sada i zvanično, uskoro stiže nova socijalna mreža “Google Me”

Kako je juče na konferenciji u Arizoni i zvanično potvrdio Google CEO Eric Schmidt, Google pokreće novu socijalnu mrežu ovog puta pod imenom Google Me. O ovom se već dugo pisalo na raznim blogovima ali je zvanična potvrda iz Googla stigla tek juče. Schmidt nije izneo mnogo detalja ali ono što se zna je mreža neće biti centralizovana kao što je to slučaj sa Facebookom i ostaim sličnim mrežama, već je Google pokušati da spoji sve svoje servise poput Youtube, Orkut, Buzz, Gmail itd i pretovri ih u jednu povezanu mrežu. Naravno u Google su shvatili da bez aplikacija, igrica i ostalih zabavnih sadržaja i ovog puta bi bili osuđeni na propst pa su se odlučili na korak investiranja 100 miliona dolara u komapniju Zynga, kako bi Zynga ukinula ekskluzivno pravo igranja ovih igrica samo za korisnike Facebook mreže. Podsetimo da kompanija Zynga proizvodi neke od najpopularnijih Facebook igrica kao što su Farmvill, Texas Hold’Em Poker, Mafia Wars itd.

Google

Google se drži one strare srpske “treća sreća” pa će se po treći put pokušati da napravi ozbiljnu konkurenciju mrežama Facebook i MySpace jer su prepoznali značaj tog dela tržišta što pokazuje ogroman rast Facebook mreže koja je za vrlo kratko vreme postala drugi najposećeniji sajt na sevetu odmah posle Google.com, a pre samo nekoliko dana Facebook.com postao je sajt na kome su korisnici najviše vremena proveli zbirno što za Google predstavlja ozbiljan napad na tron.

PRETHODNI GOOGLE POKUŠAJU DA STVORE SOCIJALNU MREŽU

Orkut – kreiran od strane Googlovog radnika Orkut Büyükköktena. Prvobitna ideja je bila da Google kupi Friendster socijalnu mrežu a nakon što je kompanija Friendster odbila zahtev Google se upustio u projekat sa Orkut Büyükköktenom. Na samom početku Orkut je bio veoma posećen u Sjedinjenim Američkim Državama odakle je dolazilo čak 51% korisnika, dok danas Orkut se održava zahvaljujući ogromnoj popularnosti koju ima u Brazilu (48%) i Indiji (39%) odakle mu dolazi zajedno 87% korisnika, dok je današnji udeo korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država u ukupnoj poseti Orktu mreži jedva nešto malo veći od 2%. Ovako slab udeo u poseti Amerikanaca i Evropljana najvećih internet trošadžija za Google je bio poražavajuć ali za sledeći pokušaj popravljanja stvari čekalo se do 2010. godine.


Google Buzz – drugi Google pokušaj da zadobije tržište je Google Buzz, novi servis veoma sličan Twitteru u kom se sa ostatkom prijatelja dele zanimljive misli, slike, linkovi, video i muzički sadržaji i sve to povezano u okviru vašeg GMail sandučeta još jedan je od servisa koji nije dobio na popularnost kojoj se Google nadao, ali zbog svojih minimalističkih mogućnosti Google Buzz će verovatno biti implentiran u okviru Google Me.

Exit mobile version