Baguje.COM

Kompresovanje slika do 90% bez gubljenja kvaliteta

Iskreno, i ja sam mislio da je ovo nemoguće postići. Kopresovati sliku do 90% a da kvalitet ostane bukvalno isti. Testirao sam i uverio se !

Naravno, kompresija zavisi od mnogo toga, u nekim slučajevima ona može biti i manja od 10%, a recimo u nekim, kada kompresujete ogromne .bmp slike u .jpg, onda je kompresija moguća i do 90%.

U mom slučaju, sliku od 1.1 mb, sam smanjio na nešto malo više od 300 kb, pošto nisam verovao, uporedio sam obe, i kvalitet je identičan.

Sve to je moguće uz besplatan program pod imenom CAESIUM.

Sve što treba da uradite jeste da preuzmete besplatan program sa adrese http://caesium.sourceforge.net/download.html

Nakon toga, sledi standardna instalacija, i zatim možete da počnete da kompresujete vaše slike.

Slike dodajete prevlačenjem istih u program, ili klikom na prvu ikonicu u programu kao što sam pokazao na slici iznad. Takođe, tu vidite kompresiju JPG slika do 72%. Podešavanje izlaznog kvaliteta možete da podesite ispod u programu.

Primetićete da sam ja odabrao izlatne slike u JPG formatu jer su se pokazale kao najbolje rešenje za kompresovanje, a procente smanjenih slika sam postigao smanjujući kvalitet na 70. Naravno, kvalitet možete smanjiti još više, i time ćete dobiti još manje slike. Na kvalitetu od 70 nisam uspeo da primetim nikakvu razliku u kvalitetu izlazne, tj. kompresovane slike, te je stoga to razlog zašto sam odabrao baš taj broj. Desno od podešavanja kvaliteta slike nalazi se podešavanje za izlazni direktorijum, tj. mesto gde želite da postavite vaše kompresovane slike. Ukoliko označite dugme kao što sam i ja, onda će vam se kompresovane slike naći na istom mestu gde i izvorne, samo sa novim imenom, tj. ime slike  sufiks koji odaberete.

Kada ste završili sa podešavanjima, treba da kliknete na ikonicu “Compress”, tj. ovu koju sam označio na slici ispod.

Napomena za kompresiju: Ukoliko kompresujete BMP ili PNG slike u JPG format, imaćete najbolju moguću kompresiju. Ukoliko kopresujete JPG slike u JPG, onda kompresija neće biti nešto posebno velika ukoliko ne dirate podešavanja za kvalitet. U mom primetu ja sam odabrao baš ovo poslednje, JPG u JPG, i možete primetiti kompresiju od 60 od 70%, naravno, uz podešavanje izlaznog kvaliteta.

 

Program se izdaje u dve verzije, obe besplatne, stim da je prva instalaciona, a druga portabilna, i ovu drugu preporučujem ukoliko planirate da smestite program na vaš USB.

Exit mobile version