Baguje.COM

10 Chrome ekstenzija za veb dizajnere

Sledi spisak od 10 veb dizajnerskih dodataka (ekstenzija) za sve popularniji Google Chrome veb brauzer.

1. Chrome SEO

Chrome SEO je najpopularnija i najvise puta preuzeta SEO ekstenzija za Google Chrome. Omogucava vam pregled sadržaja veb stranice i njegovih statistika, pregled kljičnih reči, povratnih veza, rang stranice, broj indeksiranih stranica na pretraživačima i mnogo toga drogog.

2. Speed Tracer

Google je nedavno objavio da brzina učitavanja stranice utiče na rang na stranica za pretragu, što znači da od sada veb masteri moraju više računa da povedu o kompaktnosti svog veb sajta, o veličini i upotrebi slika, optimizaciji na osnovu kilobajtaže itd. Ova ekestenzija vam omogućava izračunavanje performansi vašeg ili nekog drugog sajta gde dobijate ocenu od strane Google pretraživača. U proračun tj. zbir ulaze, css, javascript, izgled, slike, mrežni zastoji, učitavanja itd. Dakle, ukoliko želite da ubrzate učitavanje vašeg sajta, ovo je ekstenzija baš za vas.

3. Chrome Editor

Ekstenzija koja će vam pomoći ukoliko često pravite izmene na vašem sajtu. Omogućava vam da napravite izmene u HTML-u vašeg sajta u samom brauzeru tako da ne morate da otvarate vaš omiljeni HTML editor. Ekstenzija dolazi uz W3C validacioni servis, tako da ćete biti sigurno da je vaš kod valjan i ispravan.

4. Webpage Screenshot

Jedna od prvih ekstenzija za Google Chrome koja vam omogućava da sačuvate snimak ekrana celokupnog veb sajta, i to bez obzira koliko on dugačak bio.

5. Google Share Button

Zvanična Google ekstenzija za Chrome koja vam omogućava da podelite trenutnu stranicu koju čitate sa prijateljima na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Myspace itd. Dugme je apdejtovano sa Google+ +1 dugmetom tako da šerovanje na ostale društvene mreže nije moguće. Predlažem upotrebu Shareaholic dugmića.

6. CSS Scan

Veoma mala i moćna ekstenzija koja vam omogućava brz pregled na CSS stilove određenog elementa ili cele veb stranice. Takođe, postoji mogućnost pregleda stila elementa preko kojeg je prevučen miš, tako da na brz i jednostavan način možete doći do željenih podataka.

7. Site Information Tool

Još jedna moćna SEO alatka za veb mastere koja pokazuje bitne infromacije o trenutnoj stranici. Podaci uključuju Page rang, Aleksa rang, informacije o domenu i ostale SEO stvari.

8. Chrome Muse

Jedna moćna ekstenzija koja vam omogućava da skratite ili pročirite već skraćenu adresu veb sajta ili određene stranice. Nešto slično, ali u obliku veb servisa sam ranije pisao na ovom blogu. Uglavnom, skraćeni url se automatski kopira tako da možete brzo da ga postavite na recimo twitter. Ekstenzija takođe skenira stranicu na kojoj ste za već skraćene adrese i proširuje ih automatski za vas.

9. Shareaholic

Još jedna ekstenzija koja vam omogućava deljenje stranice koju trenutno čitate sa vašim prijateljima sa društvenih mreža ili putem e-pošte. Ova ekstenzija trenutno podržava preko 100 ovakvih servisa.

10. Resolution Test

Jednostavna esktenzija a opet veo bitna za veb dizajnere. Omogućava testiranje vašeg sajta ili određene stranica na različitim rezolucijama. Ukratko, ekstenzija menja veličinu Chrome brauzera na izabranu rezoluciju kako bi vi mogli da vidite kako će to da izgleda na nekom drugom monitoru.

Exit mobile version