Baguje.COM

Kako da odštampate veliki poster na malom štampaču

posterazorJedan moćan, koristan, besplatan i zanimljiv programčić. U pitaju je program uz pomoć koga možete da odštampate postere velikih dimenzija, čak i veličine bilborda na svom kućnom, malom, A4 štampaču. Bilo da želite da ukrasite vašu sobu sa posterom većeg formata ili želite da sami napravite reklamu pa da je zalepite na neku tablu, Posterazor stupa na scenu i pomaže vam u vašoj zamisli.

Ono što program nudi jeste deljenje fotografije na više delova kako bi kasnije spajanjem dobili celu fotografiju/poster. Znači, uz pomoć 2, 4, 6, 8 ili više delova A4 formata papira da dobijete jedan ogroman poster.

Uz mnoštvo jednostavnih podešavanja, i najosnovnijim korisnicima računara će biti lako da urade ono što su zamislili.

Prvi korak je svakako učitavanje osnove slike koju želite da “seckate” tj. odštampate.

Na sledećem koraku birate dimenzije papira na koji štampate (recimo A4 standard) kao i veličinu margina.

Odmah nakon toga dolazi deo sa veoma bitnim podešavanjima, a to je preklapanje slika, najbolje da ostavite podešavanja kako su trenutno, tj. osnovna, jer kasnije može doći do problema prilikom sklapanja.
Zatim, birate krajnju veličinu postera koji želite da odštampate. Kao što se vidi na slici ispod, možete da birate apsolutnu veličinu krajnjeg postera, veličinu u broju malih A4 stranica ili veličinu na osnovu procenta trenutne fotografije. Pretpostavljam da će vas najviše zanimati apsolutna veličina kranjeg postera, pa tamo predlažem da unesete veličinu u centimetrima koju želite. Takođe, poslednja opcija “Image alignment” označava mogućnost pomeranja tj. podešavanja stranice na kojoj će slika biti “naslonjena”. U slučaju sa slike ispod sam stavio centriranje na sredini i po horizontali i po vertikali.

Na kraju vam ostaje samo da sačuvate vaš rezultat u PDF formatu i odštampate ga. To ćete uraditi klikom na dugme na ispod teksta “Save poster”. 
Nakon toga, ide standardno štampanje iz vašeg PDF pregledača (acrobat reader, foxit reader …)

Kao što sam I rekao, program je besplatan I možete da ga preuzmete sa adrese http://posterazor.sourceforge.net/index.php?page=download&lang=english

Exit mobile version