Baguje.COM

9 besplatnih alternativa za Microsoft Office

Pošto znate da pišem većinom o besplatnim stvarima, želim sada da vam predstavim alternative za Microsoft Office paket, tj. većinom Word program za pisanje dokumenata. Spisak nije pisan nikakvim posebnim redosledom, nego kako su mi padali na pamet.

1. Zoho Writer [Internet] Zoho Writer vam omogućava da podelite vaše dokumente sa prijateljima na Internetu. Odlična je alternativa za skoro sve MS Office proizvode. Dozvoljava čuvanje dokumenata čak i u PDF formatu. Prijavu možete izvršiti putem Facebook, Gmail ili Yahoo naloga.

2. Open Office Text Documents [Windows, Linux] Jedan od najmoćnijih alternativa Office paketima, a uz sve to i besplatan. Dostupan je i na srpskom jeziku, a o najnovijim izdanjima sam ranije i pisao na ovom blogu. Nema šta puno da se kaže, morate probati da vidite koliko je jednostavno preći sa preskupog Word i Excel-a na potpunu besplatnu i ravnopravnu alternativu.

3. KWord [Windows] KWriter jedan od jednostavnih programa. Kword je deo Koffice grupe softvera za menjanje dokumentata.

4. EditPad Lite [Windows] Edit Pad Lite je uređivač dokumenata minimalističkog dizajna. Dozvoljava rad sa više dokumenata od jednom koristeći tabove.

5. Google Docs [Internet] Google Docs je sigurno najmoćniji iz grupe uređivača dokumenata koji su vezani isključivo za Internet. Dakle, odlična alternativa za MS Office paket, stim da je potrebna aktivna Internet konekcija i besplatan nalog na Google servisima. Više o tome na postu za Google Docs.

6. JDarkRoom [Windows,  Linux] Jedan mali i zanimljiv editor, mnogo funkcionalniji od klasičnog notepada. Uz  pomoć njega možete postići osnovne izmene na dokumentu.

7. ThinkFree [Internet] ThinkFree vam omogućava prijavu preko vašeg Gmail naloga. Otvara sve verzije MS Office dokumenata bez potrebe da imate Office instaliran. Takođe nudi besplatan uvoz i izvoz dokumenata.

8. AbiWord [Windows, Linux] AbiWord je višeplatformski program za izmenu i kreiranje dokumenata. Sadrži napredne opcije kao što su rad sa tabelama, buletima, fusnotama itd. Potpuno je kompatibilan sa OpenOffice i MS Office dokumentima.

9. Office live [Internet] Pomalo paradoksalno, ali Microsoft je nedavno izdao besplatnu online verziju svog MS office paketa, uz pomoć koje možete postići slične stvari kao i sa klasičnim MS Office paketom kog morate da platite. Razlika je kao što sam rekao u mogućnostima, ali I ta što je ova verzija na Internetu pa vam je kao I kod Zoho I Google Docs potrebna stalna internet konekcija. Takođe, ono što je dobro jeste da imate 25 Gb besplatnog prostora za svoje dokumente. Kako bi koristili ovo, morate da imate nalog na nekom od MS Live servisa (recimo hotmail ili MSN).

Samo još jednom da ponovim, sve alternative su u potpunosti besplatne i bez ograničenja !

Exit mobile version