Baguje.COM

Kako da sakrijete/zaključate direktorijum ili fajl ?

U prošlom članku sam opisao kako da zaključate ceo računar sa USB memorijom, a sada ću vam opisati kako da sakrijete ili zaključate direktorijum ili određeni fajl na vašem računaru uz pomoć malog besplatnog programa.

FolderDefence je program koji vam omogućava da lozinkom zaštite ili sakrijete poverljive tj. tajne podatke na vašem računaru. Nakon ovakvog tipa zaštite, ne postoji način da pristupite zaštićenim podacima ukoliko nemate lozinku.

Nakon jednostavne instalacije programa, pokrenite ga i klikom na dugme “Add” odaberite koje to fajlove ili direktorijume želite da zaštitite. Takođe, prilikom odabira, imate mogućnost i da izaberete tip zaštite, tj. da li podatke sakrivate (hide), zaključavate (lock) ili štitite od brisanja/menjanja (read only). Ukoliko ste podatke zaključali,  lozinku možete izabrati u meniju “Services – Change password”.

 

Odmah nakon odabira sigurnosnog tipa vaši podaci postaju zaštićeni dok vi ne odlučite drugačije. Ukoliko želite privremeno da isključite zaštitu, kliknite na dugme “Off” na kraj menija, i tada ćete moći da pogledate/pristupite/izmenite vaše zaštićene podatke. Odmah nakon toga, možete vratiti zaštitu klikom na dugme “On”.

Ukoliko kasnije budete želeli da uklonite zaštitu sa određenog ili svih podatka, odaberite podatak u spisku i kliknite na dugme “Remove” u meniju.

 

Jednostavno, zar ne ?

Exit mobile version