Baguje.COM

Kako da koristite Google DNS?

Mоžda ste čuli da je Google u cilju ubrzanja globalnog Interneta pokrenuo svoj besplatan i brz DNS servis. Pre nego što vam opišem kako da ga koristite, hajde da prvo saznamo šta je to.

DNS protokol je veoma važan deo infrastrukture Intereta, i služi u osnovi kao “telefonski imenik” Interneta. Svaki put kada posetite neku veb stranicu, vaš računar pokrene DNS upit/zahtev. Kompleksnije stranice često zahtevaju više DNS zahteva kako bi se u potpunosti učitale. Što kao rezultat govori da prosečak korisnik Interneta pošalje preko stotinu DNS zahteva svakog dana. Zahtev vrši vaš računar i šalje ga do DNS servera koji se obično nalazi kod vašeg provajdera. Brzina odziva zavisi od provajderovog servera, što u mnogim slučajevima nije onoliko brzo koliko bi mi hteli. Tako da mogu da se koriste neki drugi DNS serveri. Google je stoga izdao svoje javne DNS servere.

Ukoliko želite da probate Google DNS server i testirate ih, predlažem da koristite program Google DNS Helper.

Uz pomoć ovog malog programa, možete uz pomoć jednog klika da promenite vaše DNS servere na Google javne DNS servere.

Jednostavno preuzmite program Google DNS Helper, pokrenite ga, i kliknite na dugme “Switch go Google DNS”. U polju iznad ćete videti koja je trenutna adresa vašeg DNS servera, a kasnije kada se prebacite na Google, adresa treba da bude 8.8.8.8.

Moram da kažem da koristim ove servere već nekoliko dana i da sam osetio razliku u surfovanju, dakle, zadržao sam ova podešavanja i ne planiram da ih menjam u skoroj budućnosti. Stoga, ovaj post je topla preporuka svima koji misle da njihov Internet mora da bude brži.

Ukoliko pak primetite da imate problema prilikom učitavanja stranica ili osetite da je nakon ove promene vaš Internet sporiji nego što ste navikli, onda možete uz pomoć istog programa, a klikom na dugme “Restore”, vratiti vaša stara podešavanja.

Exit mobile version