Baguje.COM

Kako da brzo pristupite Google servisima?

Koliko Google servisa koristite ? Siguran sam da većina vas koristi bar gmail, youtube, google veb pretragu, blogger, google mape, picasa web albume, google dokumente, a neki od vas i adsense, analytics, webmasters-tools, calendar, adwords itd. Google trenutno ima preko 50 servisa. Ja moram priznati da aktivno koristim preko 20, a većinu ostalih povremeno. Kako bi ubrzao sebi pristup svim tim sajtovima, jednostavno sam instalirao dodatak u Firefox uz pomoć koga mi se na jednom dugmetu nalazi spisak svih servisa koje aktivno i često koristim. Naravno, možete da napravite i bookmark, ali to onda oduzima dosta vremena, zamislite samo pisanje adresa sajta po 30-ak puta.

Sebi sam olakšao posao i instalirao dodatak GButts, ili prevedeno Google dumići.

Instalacija

Instalacija je jednostavna kao i instalacija bilo kog drugog Firefox dodatka. Odete na adresu dodatka ovde, kliknete na dugme “Add to Firefox”, zatim na dugme “Install” i kada se instalacija završi restartujete Firefox.

Podešavanje

Nakon što se Firefox upalio ponovo posle instalacije, otiđite na podešavanje dodatka, dakle, “Tools – Addons, Gbutts – Options”. Nakon toga ćete dobiti prozorčić kao ovaj ispod na slici.

Sada je vreme za podešavanje i odabir servis koje želite da se vide u podmeniju GButts dugmeta. Na primeru sa slike, vidite da sam odabrao opcije “Dropdown Menu” i “Vertical Orientation On The Toolbar” kako bi mi dugme zauzimalo što manje mesta u Firefoxu. Takođe sam izabrao da mi se nakon svakog klika na dugme željena stranica otvara u novom tabu, i da se automatski ne prebacuje na taj tab kada se on otvori.

Sada možete preći na dodavanje dugmeta na vaš toolbar u Firefoxu. Kliknite desnim tasterom miša na neki od postojećih toolbarova, ili na traku sa menijem, i odaberite opciju “Customize”.

Ovde se nalazi dugme koje smo tražili. Jednostavno uhvatite dugme sa vašim mišem, i prevucite ga gde vam najviše odgovara. Može iza postojećeg menija, iza opcije za pretragu, ili bilo gde drugde u Firefoxu.

Sada ste spremni da brže pristupate svim Google servisima sa jednostavnim padajućim menijem!

Evo kako padajući meni izgleda u mom primeru …

A nakon malo igranja sa podešavanjima, horizonzalan meni može da vam izgleda baš ovako …

Zaključak

Ukoliko koristite Google servise svakog dana, GButts može da vam pomogne time što će vam skratiit vreme pristupa željenim servisima.

Exit mobile version