Baguje.COM

Kako da skenirate fajl bez antivirusa ?

Da li mislite da imate zaražen fajl ? Skeniranje sa jednim antivirusom ponekad nije dovoljno. Čak i instalacija više antivirusnih programa nije dobra preporuka, pretpostavljajući da će da vam uzmu dobar deo sistemskih resursa, tj. da vam uspore računar. I pored toga, postoje šanse da dođe do konflikta između različitih antivirusa.

Ukoliko i dalje niste sigurni nakon uspešnog skeniranja sa antivirusom, postoje odlične alternative preko Interneta. Na sajtovima koje ću sada opisati možete skenirati jedan fajl sa više antivirusnih programa istovremeno. Sve što treba da uradite jeste da pošaljete fajl na sajt (upload) i on će biti skeniran sa većinom popularnih antivirusnih programa.

Sledeća 2 sajta vam to omogućavaju:

VirusTotal

Virustotal je besplatan onlajn skener virusa koji će skenirati vaš fajl sa 32 različita antivirus programa. Da, dobro te videli, 32! Skeniraće viruse, trojance, crve i malware sa sledećim antivirusima:

Ogroman spisak. Definicije svih ovih antivirusa se svakodnevno osvežavaju, tako da ćete sigurno biti zadovoljni rezultatima skeniranja. Takođe vam nude i mali “VirusTotal uploader” koji će se instalirati u meni u opcijama na vašem desnom kliku, pod opcijom “Send to >> VirusTotal“. Uz pomoć ovoga, jednostavno kliknete desni klik na fajl koji želite skenirati i odaberete upload opciju kako bi počeli slanje fajla na sajt za skeniranje.

Virusscan.jotti.org

Virusscan.jotti.org je sličan servis kao i VirusTotal, sa tim da koristi samo 18 skenera u poređenju sa 32 koje koristi prethodni sajt.

Programi koji su uključeni:
A-Squared, AntiVir, ArcaVir, Avast, AVG Antivirus, BitDefender, ClamAV, Dr.Web, F-Prot Antivirus, F-Secure Anti-Virus, Fortinet, Kaspersky Anti-Virus, NOD32, Norman Virus Control, Panda Antivirus, Rising Antivirus, VirusBuster, VBA32.

Definicije antivirusa se osvežavaju svakgoa sata. Takođe, na sajtu postoji limit od 10MB po fajlu, tj. ne možete da skenirete tj. pošaljete fajl koji je veći od 10MB.

Skeniranje može da potraje pošto je u pitanju online verzija i koristi se mnogo antivirusnih programa.

Takođe, ovo možda i nije najbolja opcija osobama koji imaju sport Internet, ali se ipak isplati sačekati i videti rezultat više programa nego jednog instaliranog na računaru.

I zapamtite da ovi servisi na Internetu nisu zamena za antivirusni program koji imate instaliran na računaru. Oni samo proveravaju jedan jedini fajl koji vi odaberete. I pored toga, oni ne pružaju stalnu zaštitu vašeg sistema, te stoga preporučujem da ipak imate neki antivirus instaliran na vašem računaru.

I za kraj, jedna rečenica sa sajta VirusTotal: “Trenutno ne postoji rešenje koje nudi 100% efikasnost prilikom otkrivanja virusa isl. Možete postati žrtva reklamne zablude, ukoliko kupite proizvod koji obećava tako nešto.”

Exit mobile version