Baguje.COM

Kako da bekapujete sve vaše podatke besplatno ?

Ljudi obično ne rade bekap jer je to zaista teško, ali u stvari i nije toliko. Ne, zaista nije toliko teško. Zamislite šta bi se desilo da izgubite sve vaše dragocene podatke, dokumente, ugovore, slike najmilijih, video zapise i sve ostalo što imate na računaru a veoma vam je bitno. Ukoliko mislite da bekap zahteva određenu sumu novca, varate se … Sve podatke možete potpuno besplatno da odložite i da kasnije kada god poželite to povratite …

Postupak koji ću vam objasniti ne zahteva kupovinu novog hard diska, niti kupovinu DVD diskova kako bi na njima odložili svoje dragocene podatke. Ne, sve što vam treba je strpljenje i Internet konekcija sa pretpostavkom da imate računar i podatke koje želite sačuvati 🙂

I zapamtite, ovaj postupak vam ne omogućavam tradicionalan potpun bekap vaših podatka, ovo je samo način da kopirate i odložite vaše stvari na raznim sajtovima.

Postupak:

Postoji nekoliko sajtova koji vam omogućavaju da kopirate vaš sadržaj, bilo da su to slike, dokumenti, video zapisi ili nešto sasvim četvrto.

Neki od najboljih su::

Windows Live Skydrive: Majkrosoftov servis Skydrive vam omogućava prostor od 25GB potpuno besplatno. Na servisu postoji limit od 50MB po fajlu, što znači da ništa veće od toga nećete biti u mogućnosti poslati. Ali to ne znači da tamo ne možete ostaviti sve vaše slike, dokumente, čak i muziku.

File Factory: 100GB besplatnog prostora sa limitom od 300MB po fajlu. U čemu je stvar ? Servis ponekad može biti prespor, pa vam nekada može dosaditi čekanje kako bi poslali ili vratili vaše dokumente.

Dropbox: Ovo je više nego bekap servis, ima mnogo mogućnosti za sinhronizovanje podataka što olakšava bekap. Servis je veoma lak za upotrebu i omogućava prostor od 2GB.

Mozy: Daje vam 2GB prostora besplatno, ili neogranično ukoliko platite 5$ mesečno. Servis dolazi uz ekstremno lak program za Windows operativne sisteme koji omogućava slanje podatka na sajt.

Orbit Files: Omogućava 6GB prostora, sa veoma malo opcija i bez softverske podrške.

Dokumenti:


Google Docs: Jedan od najboljih i najpopularnijih servisa što se tiče dokumenata na Internetu. Sve što vam treba je gmail nalog.

Office Live: Majkrosoftov ofis paket na internetu omogućava 5GB prostora što je, da budem iskren, i više nego dovoljno za vaše Word dokumente.

Zoho: Kao onlajn ofis paket, Zoho omogućuje neke stvari koje Google i Majkrosoft ne. Kao servis za odlaganje podatka, imaju limit od 1GB još uvek !

Slike:



Flickr: Logičan izbor svih koji se bave fotografijom. Flickr vam daje neograničen prostor besplatno, sa tim da možete mesečno poslati maksimalno 100MB.

Snapfish: Sa manje opcija za entuzijaste, Snapfish vam omogućava takođe neograničen prostor.

Picasa web albumi: 1GB Google prostora za vaše slike potpuno besplatno, takođe uz veoma jednostavan klijent za slanje Picasa. Servis sam ranije već opisao detaljno.

Photobucket: Još jedan servis sa 1GB besplatnog prostora, sa tim da ovaj podržava slanje i video zapisa.

Facebook: Ovo vam se možda čini kao loša preporuka, ali ukoliko vam nije bitna toliko privatnost i kvalitet slike, tj. ukoliko ih samo želite kasnije gledati, onda je ovo najbolje rešenje za vas. Nude neograničeno prostora, sa tim da možete poslati 200 slika od jednom, tj. po jednom albumu. U svakom slučaju, JPEG slike srednjeg kvaliteta su bolje nego da nemate nikakve slike …

Muzika:



MP3Tunes: Postavlja vašu muzičku biblioteku bilo gde, uz odličan program za račite operativne sisteme, uključujući i iPhone. 2GB prostora nije mnogo, ali je bar nešto.

File Factory: Pomenuo sam ga gore kod bekapa podataka. File Factory ima veb interfejs i za muziku posebno. 100GB je verovatno dosta za celu vašu muzičku bazu.

Deezer: Francuski muzički servis koji vam takođe omogućava da pošaljete muziku koju volite potpuno besplatno, za ličnu upotrebu.

Video:

Najzahtevnije do sada … ali uz servise kao što su YouTube, Vimeo i Viddler, možete slati vaše klipove i tako ih sačuvati. Većina servisa podržava privatnost, pa tako možete da postavite klip ili video zapis tako da je on vidljiv samo vama, tj. da mu niko drugi ne može pristupiti.

Exit mobile version