Baguje.COM

Kako da povećate slike ?

Trenutno postoji stotine raznih načina da povećate rezoluciju slika. Ovi načinu su dostupni preko programa i online servisa kao što sam ranije to i opisao. Kvalitet se ne dovodi u pitanje ukoliko smanjujete rezoluciju slike. Problematično je onda kada treba da povećate sliku a da ona što manje izgubi na kvalitetu. Povećavanje slike znači povećavanje rezolucije slike tako da ona postane "dostupna" na većim rezolucijama. Ovo nam može biti od koristi ukoliko imamo sliku snimljenu u maloj rezoluciji bilo digitalnim aparatom ili mobilnim telefonom.

Smilla Enlarger je portabl program za Windows operativne sisteme uz pomoć koga možemo da povećamo slike. Rezultat zavisi od rezolucije i kvaliteta izvorne slike i izbora tražene rezolucije korisnika. U većini slučajeva program uspeva da ispuni zahteve korisnika i time postavlja ovaj program na pri vrhu lestvice sličnih programa.

Praktično, program radi ovako: Korisnik učita sliku u program i slika se prikaže sa leve strane programa. Predložena rezolucija se automatski selektuje i uveća se deo slike za koji program misli da je potrebno uvećanje. Uvećani deo se prikazuje na desnoj strani programa. Željena rezolucija može da se promeni bilo menjajući slajder u programu ili direktnim unosom tačne rezolucije za širinu i visinu slike.

Takođe je moguće promeniti i deo koji je zumiran, tj. odabran za uvećanje, tako da možete izabrati i uvećanje cele slike ukoliko za to imate potrebu.

Kontrole ispod slike služe za fina podešavanja kako bi došli do željenog kvaliteta. Uz to, postoji i 5 dodatnih opcija u programu: Sharpness, Flatness, PreSharpen, Dithering, DeNoise.

Klikom na "calculate" dugme ćemo pokrenuti proces konvertovanja tj. uvećanja slike. Uvećana slika će se automatski snimiti u direktorijum gde je i izvorna slika.

 

Smilla Enlarger je odličan program za korisnike koji žele da povećaju neke od svojih slika.

Uživajte!

Exit mobile version