Baguje.COM

Kako da podelite PDF fajl na više stranica ?

Ranije sam već objasnio kako da napravite PDF fajl od nekog dokumenta, kako da otvorite taj PDF fajl bez Acrobat Readera, kako da snimite veb stranicu u PDF format i kako da konvertujete PDF u dokument koji posle možete da otvorite u Wordu. Sada, još jedan članak u seriji članaka o PDF, i to o deljenju i spajanju PDF dokumenata. Dakle, ukoliko ste preuzeli neki PDF sa Interneta i ne trebaju vam sve stranice iz njega, nego samo određene, uz program koji ću opisati je to moguće postići veoma lako i brzo. Isto tako, program vam omogućava da spojite više PDF fajlova u jedan, te stoga nemate potrebe da šaljete recimo nekome e-poštu sa više dodataka, nego samo sa jednim. Ukoliko vas postupak zanima, pratite dalje ovaj tekst.

 

ArduoPDFMerger je besplatan, mali program čiji su glavni zadaci da podeli jedan PDF fajl u više manjih, vađenje određenih stranica iz postojećih PDF dokumenata, kao i spajanje više njih u jedan dokument.

1. Preuzmite program sa zvanične veb adrese. Klik na link "download".

2. Instalirajte program i pokrenite ga.

3. Kada se program učita, kliknite na veliko zeleno dugme + i dodajte fajl koji želite da podelite. Zatim, nakon odabira fajla, odaberite šta sa njim želite da radite. Ukoliko želite da ga podelite, odaberite drugu opciju "Split", a ukoliko želite da ga spojite sa nekim fajlom, ostavite prvu opciju "no preprocessing" uključenu. Nakon odabira, kliknite na dugme "Add Pdf".

4. Nakon odabira PDF fajla sa kojim želite da radite, prikazaće vam se spisak svih stranica koje se u njemu nalaze. Pošto ste ranije pronašli i zapamtili one koje želite da ostavite, odaberite ostale i kliknite na dugme za brisanje, tj. veliko crveno. Kada su vam ostale samo stranice koje želite da sačuvate, u polju "File To Save" odaberite gde želite da sačuvate novi PDF dokument, dodelite mu ime, i na kraju kliknite na dugme "Process". Odmah zatim će vam se pojaviti postupak snimanja fajla, i čim on bude gotov, možete otvoriti novi dokument i proveriti da li je sve u redu.

4a. Ukoliko ipak želite da spojite više fajlova u jedan, odaberite sve koje želite spojiti ponavljajući korak 3. tj. dodavanje fajla u program. Kada ste sve fajlove dodali, odaberite ime novog dokumenta i kliknite na dugme "Process".

 

To bi ukratko bio ceo postupak podele ili spajanja PDF fajlova.

Exit mobile version