Baguje.COM

Kako da koristite Google Dokumente ?

Google je još jednom pronašao način da nam olakša živote i to sa svojom alatkom za veb dokumente, Google dokumentima (Google Docs). Uz pomoć ove besplatne veb aplikacije možete jednostavno da pravlite dokumente, tabele i prezentacije. Najbolja stvar u svemu je što vam omogućava da sve to radite onlajn, tj. dok ste priključeni na Internet, i nema potrebe da instalirate bilo šta na vaš računar. Svi dokumenti su privatni i nalaze se na vašem Google nalogu. Naravno, postoji opcija i za deljenje, tj. prikaz ovih dokumenata prijateljima, kao i zajednička kolaboracija na nekom od odabranih dokumenata.

Uputstvo:

  1. Otvorite Google Docs stranicu. Kada se pojavi stranica za prijavljivanje, prijavite se sa vašim Google korisničkim imenom i lozinkom koji inače koristite za Gmail i ostale Google servise. Ukoliko nemate nalog na nekom od Google servisa, pogledajte kako da najlakše napravite jedan.

  2. Započnite vaš prvi dokument klikom na dugme "New Document" prvi vrhu stranice i onda odaberite koji tim dokumenta želite da napravite. Imate tri opcije, običan dokument, tabele, ili prezentacije. (alternative u MS Office za ovo su Word, Excel i Powerpoint).

  3. Počnite da pravite dokument baš kao što bi to radili sa Microsoft Wordom. Primetičete relativno slične opcije kao i u drugim programima za pravljenje dokumenata. Na primer, ukoliko radite sa tekstualnim dokumentom, videćete dugmiće i opcije za masna slova, kurzivna, podvučena, kao i opcije za poravnanje teksta, kopiranje, lepljenje itd.

  4. Sačuvajte vaš dokument kliknom na opciju "File" pa zatim izaberite "Save" u padajućem meniju. Preimenujte vaš dokument klikom na "File" pa na "Rename". Kada ste sačuvali ili preimenovali dokument, biće vam ponuđeno da dodelite ime dokumenta, jednostavno unesite neko ime i kliknite na dugme "Ok" i to je to, završili ste ceo postupak pravljenja dokumentata.

  5. Takođe možete da napravite i direktorijume kako bi smestili različite vrste dokumenata u njih. Pravljenje novog direktorijuma ćete postiči tako što ćete odabrati opciju "New" pa onda "Folder". Kasnije, kada ste napravili direktorijum, odaberite dokument koji želite da premestite u njega, kliknite na opciju za označavanje ispred imena dokumenta sa spiska, odaberite dugme "Move to" i u prozoru koji se pojavi, odaberite direktorijum gde želite da ga smestite.

  6. Deljenje dokumenata sa drugima je isto veoma lako. Isto označite dokument klikom na kućicu ispred imena dokumenta i odaberite opciju "Share". Nakon toga, u zavisnosti kako delite da podelite dokument odaberite jednu od 3 opcije. "Invite" opcija služi za poziv prijatelja da učestvuje u pravljenju i menjaju dokumenta sa vama, tj. kolaboraciji. Druga opcija "Get the link to share" će vam dati link tj. URL do dokumenta kako bi ga mogli pokazati prijateljima. A treća opcija "See who have access" je prikaz osoba koji mogu da učestvuju u pravljenju dokumenta, tj. onih koje ste pozvali u prvom koraku "Share" opcije.

  7. Objavljivanje vaših dokumenata se radi tako što označite dokument i kliknete na dugme "Publish" koje se nalazi pri vrhu stranice desno. Takođe možete i da odštampate dokument tako što ćete odabrati opciju "File" i onda "Print". I pored toga, možete da odštampate dokumet i kao PDF, jednostavno izaberite opciju "File" pa "Save as PDF" iz padajućeg menija. Kada ste sačuvali PDF, otvorite ga sa nekim od PDF programa koje imate (Acrobat Reader ili Foxit reader) i onda ga odštampajte.

Ukoliko želite srpski interfejs, postoji mogućnost i to u podešavanjima. Kliknite na dugme "Settings" koje se nalazi skroz gore desno, i na pravoj stranici odaberite opciju "Српски" i sačuvajte vaša podešavanja klikom na dugme "Save"

 

To bi ukratko bilo to. Očekujte uskoro još postova u vezi Google dokumenata.

Exit mobile version