Baguje.COM

Kako da bekapujete particiju ili ceo hard disk?

Jedan od posetilaca bloga (Nikola) je pitao kako da uradi imidž (sliku, kopiju) neke particije ili hard diska u Norton Ghost 14 programu. Pošto je program skup, ja ću da objasnim kako je to moguće uraditi uz besplatan program, mnogo brže i jednostavnije nego sa Norton Ghostom. Dakle, potrebno je da preuzmete jedan mali program, instalirate ga i u nekoliko klikova napravite kopiju hard diska ili određene particije i sačuvate je kao bekap.

 

SelfImage vam omogućava pravljenje imidž fajla celog hard diska ili particije, i takođe može da vrati imidž fajl tj. povrati fajlove ukoliko bude za to potrebe. Odličan je za pravljenje bekapa. Sa programom je moguće praviti kopije particije koje su trenutno u upotrebi, što ga čini odličnim ispred ostalih sličnih programa koji ovo ne mogu.

SelfImage čak može kreirati kopije particije koje Vindouz operativni sistem ne prepoznaje (particije koje Vindouz nije mountovao ili ih ne koristi). Ovo je odlično za dual-boot sisteme, što znači da možete da bekapujete Linux particiju direktno iz Vindouza.

Postupak bekapa

  1. Učitajte sajt http://selfimage.excelcia.org/ kliknite na dugme za preuzimanje programa SelfImage ili direktno pratite ovu vezu.
  2. Kada ste preuzeli paket, otpakujete ga negde na vaš računar i instalirajte program.
  3. Nakon instalacije, upalite program, i kao na slici gore, u prvoj opciji "Input" odaberite opciju "Drive", nakon toga, u padajućem meniju ispod, odaberite koju particiju ili hard disk želite da bekapujete. Ispod odabira particije vam se pokazuje koliko je ona zapravo velika, tj. koliko slobodnog mesta morate imati tamo gde želite da izvršite bekap, tj. da sačuvate imidž te particije/hard diska.
  4. U delu "Processing" ostavite opciju "None" ukoliko ne želite nikakvu kompresiju imidž fajla, ukoliko ipak želite, izaberite jednu od ponuđenih opcija za kompresovanje. Program kao najbolju opciju preporučuje gzip. Dakle, ukoliko ne odaberete komresiju, imidž fajl će da bude onoliko velik koliko je prikazano u 3 koraku ispod vašeg izbora particije.
  5. Na kraju, imate ponuđene opcije gde i kako želite da sačuvate vaš bekap. Odaberite opciju "File" i nakon toga vam se pojavljuje prozor sa izborom mesta gde želite da snimite vaš imidž fajl i kako da ga nazovete. Još jednom proverite da li na tom mestu imate dovoljno prostora za ceo bekap.
  6. Nakon što smo sve podesili, kliknite na dugme "OK" kako bi počeli postupak.
  7. Dužina trajanja bekapa zavisi najviše od toga koliko je velika particija koju bekapujete, kao i od toga da li ste odabrali neku kompresiju ili ne.

Kada se postupak završi, bekapovani fajl možete sačuvati negde na USB ili drugi hard disk/particiju kako bi je kasnije lako pronašli i mogli da uradite restore, tj. vraćanje podataka.

Uživajte !

Exit mobile version