Baguje.COM

Kako da koristite Google Reader?

Ukoliko niste znali, Google Reader je program za čitanje RSS i Atom fidova. A šta je to RSS objašnjava nam sajt www.feed.rs ovako:

RSS (skraćenice od Rich Site Summary, RDF Site Summary, Really Simple Syndicationstvarno jednostavne vesti; kao i oznaka za Atom feed format i protokol ) je "porodica" HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta.

RSS služi za brz pregled sadržaja na internetu, jer su podaci "očišćeni" od suvišnih podataka koji u sebi sadrži HTML jezik; na kojem počiva Internet.

Većina sajtova ima podršku za RSS ili ATOM feed, a da li vaš željeni sajt ima podršku, to ćete proveriti tako što ćete u Firefox brauzeru pogledati u adresnu liniju i na kraju videti malu ikonicu .

Dakle, da bi brže čitali sadržaj sa Interneta možete da koristite neki RSS čitač, ja vam predstavljam moj omiljeni, tj. Google Reader. Postupak praćenja RSS fida, tj. nekog sajta uz pomoć Google Readera izgleda ovako:

1. Učitajte stranicu http://reader.google.com i prijavite se sa vašim Gmail korisničkim imenom i lozinkom. Ukoliko nemate nalog na nekom od Google servisa, jednostavno napravite jedan.

2. Kada ste se prijavili, dobićete početnu stranicu Google Readera koja izgleda otprilike ovako:

Kao što možete videti, sa leve strane nalazi se meni, tj. opcije koje možete koristiti, a sa desne strane, nalaze se vesti. Pošto niste dodali ni jedan fid na vaš nalog u Google readeru, trenutno ste prijavljeni samo na osnovni, tj. njihov prvi fid, i prva vest koju vidite je dobrodošlica i uputstvo za Google Reader.

3. Kako biste dodali neki sajt na Google Reader potrebno je da znate tačnu adresu RSS/Atom fida. Saznaćete je tako što ćete kliknuti na tu malu narandžastu ikonicu i kopirati adresu URL-a. Recimo, kada kliknete na tu ikonicu na mom blogu, dobićete adresu http://feeds2.feedburner.com/kakoda. Jednostavno je kopirate i pratite dalje ovo uputstvo.

4. Izaberite prvu opciju u Google Readeru sa leve strane u meniju na kojoj pise "Add a subscription" u ubacite adresu RSS-a koju ste kopirali u koraku 3. i kliknite na dugme "Add"

5. Kada ste kliknuli Add dugme, automatski ste se prijavili da pratite nova uputstva sa ovog bloga preko Google Readera i pojaviće vam se poslednjih 10 uputstava u Readeru baš kao na slici ispod.

6. To je to, dodali ste vaš prvi RSS feed na Google Reader i od sada, svaki put kad želite da vidite da li sam nešto novo pisao, učitajte početnu stranicu Google Readera i pogledajte da li imate novosti. Sa strane pod opcijom "All items" u zagradi stoji broj nepročitanih "vesti" tj. novih koje do sada niste videli.

 

Možete da dodajete koliko god hoćete izvora na Google Reader, i da ih sortirate i postavljate u grupe, delite sa vašim prijateljima, pogledate statistike za njih, označavate kao bitne i još mnogo toga.

Ono što vam predlažem jeste da odaberete "LIST" opciju prilikom čitanja vesti, jer je po mom skromnom mišljenju jednostavnije tako pratiti novosti. Dakle, na glavnoj stranici u gornjem desnom uglu kliknite na opciju "List" i dobićete pregled samo naslova vesti. Ukoliko vas neki zanima, samo kliknite na naslov te vesti. Pogledajte primer dole.

Ceo ovaj postupak je olakšan ukoliko koristite Firefox veb brauzer. Klikom na narandžastu ikonicu RSS-a otvara vam se pregled novosti sa željenog sajta, i gore u opcijama samo izaberite Google kao opciju, i kliknite na dugme "Subscribe Now". Sledeći korak jeste da odaberete Google Reader kao opciju,

i kada vam se učita sajt Google Readera, odaberite opciju "Subscribe".

Pažnja: Neki sajtovi ne pružaju celu vest preko RSS-a te ćete stoga morati da kliknete na naslov vesti kako bi učitali sajt i pročitali celu vest.

 

Ukoliko ste čitali moj blog ranije, pisao sam o tome kako da pratite vesti sa više sajtova istovremeno na sajtu http://www.vesti.rs. I oni imaju svoj RSS fid na adresi http://www.vesti.rs/rss.php . Dodajte ga u vaš Google Reader i pratite ih od sada još jednostavnije !

 

Ukoliko imate nekih pitanja, postavite ih u komentare ispod. Uživajte!

Exit mobile version