Baguje.COM

Sa kojim programom da otvorim ovaj fajl ?

Eh kad se samo setim svih tih nepoznatih tipova fajlova i ekstenzija, i koliko sam se samo namučio da pronađem program sa kojim mogu da ih otvorim.

Ubedjen sam da se i vama dešavalo isto to. Preuzeli ste neki fajl i ne možete nikako da ga otvorite, fajl ima prepoznatljivu ikonicu da nešto ne valja, i muči vas pitanje “Sa čim ovo da otvorim ?”.

Objasniću vam kako da najlakše i najbrže saznate uz pomoć kog programa ćete otvoriti bilo koji tip fajla. Ceo postupak u nekoliko koraka izgleda ovako:

1. Učitate sajt http://www.openwith.org/ i u gornjem levom delu stranice u pretragu unesete ekstenziju željenog fajla i kliknite dugme “Search“. Primer na slici ispod je za fajl ekstenzije .dwg.

2. Kao što vidite na slici iznad, dobio sam rešenje ! U pitanju je program Free DWG Viewer” uz pomoć koga ću moći da pogledam i odštampam taj fajl. Tip zadatog fajla spada u kategoriju “Slike” koja trenutno ima 554 ekstenzija u bazi podataka. Kako bi preuzeo program koji su mi ponudili, jednostavno kliknem ispod na link u drugom redu “Download Now

Sledeći primer je za .nfo fajlove koje ste verovatno videli kada ste preuzeli neki program ili film sa Interneta. Dakle, unesete “nfo” u pretragu i dobijete sledeće rešenje.

Odlična stvar kod ovog sajta je mogućnost instalacije njihovog programa na vaš računar. Program, kada je instaliran, integriše se u meni na desnom kliku, i nudi vam opciju provere ekstenzije fajla na njihovom sajtu. Program “OpenWith” preuzimate sa adrese http://www.openwith.org/static/OpenWith.org_Installer.exe.

Sada samo kliknete desnim klikom vašeg miša na željeni fajl i izaberete prvu opciju “How do i Open This?” i pojaviće vam se prozorčić sa rešenjima poput ovog na slici ispod.

U primeru je u pitanju ekstenzija .ppt, tj. prezentacija PowerPoint i ponudjena su vam rešenja tj. programi uz pomoć kojih možete da ih otvorite i pogledate. Klikom na dugme “Download” počinje preuzimanje programa i kada je preuzet i instaliran vaša nepoznata, a prepoznatljiva ikonica da nešto ne valja, dobija novi izgled .

Uživajte.

Exit mobile version