Baguje.COM

Kako da proverite brzinu vaše Internet konekcije?

Najbrži način da proverite brzinu vaše internet konekcije jeste da uradite neki online test, tj. da se testirate direktno na Internetu. Postoji mnogo raznih servisa a ja ću vam navesti nekoliko od njih.

1. Učitajte stranicu http://www.speedtest.net i kliknite na zvezdicu u mapi ispod. Uvek je predložen najbliži mogući server za testiranje konekcije, i eto meni je ponudio Temišvar, umesto Beograda. Kada kliknete na zvezdicu, ukoliko ima više servera u blizini, pojaviće vam se spisak i vaše je da odaberete koji ćete.

2. Nakon što ste odabrali lokaciju/server, automatski počinje testiranje brzine. Prvo se testira download brzina (primanje podataka), a odmah zatim i upload (slanje podataka). Nakon uspešno završenog testa, dobićete rezultat kao što je prikazano na slici ispod.

Test je gotov i rezultati su tu. Možete da ih podelite sa prijateljima (kao što sam ja uradio na gornjoj desnoj slici) tako što ćete im dati link (vezu) do vaših rezultata (dugme “copy direct link“) ili da postavite rezultat na nekom forumu tako što ćete kliknuti na dugme “Copy forum link“. Kao primer, sa leve strane na stranici rezultata imate statistiku koliko bi vam vremena trebalo da skinete sa Interneta pesmu od 5 MB, video klip od 35 MB ili ceo film od 800 MB.

Kao što sam rekao, ovo je samo jedan od sajtova koji vrše proveru brzine Internet konekcije, i ja ga koristim jer imam mogućnost biranja najbližeg servera a od toga malo zavisi koliki ćete rezultat dobiti. Što bliži server, to tačniji rezultat. Neki drugi sajtovi sa istim zadatkom su: http://www.speed.io/index_en.html, http://www.speakeasy.net/speedtest/, http://www.internetfrog.com/mypc/speedtest/, itd. a postupak provere kod većine je sličan ili isti kao i sa ovim primerom koji sam naveo.

Exit mobile version