Baguje.COM

Kako da preuzmete Internet Explorer 8.

U pitanju je veb brauzer Microsofta Internet Explorer, koji vam je sigurno svima dobro poznat. Nedavno je izašla nova verzija tog programa i može da se preuzme na srpskom jeziku i to na oba pisma, na ćirilici i na latinici. Da bi ste preuzeli novu verziju, pratite sledeće korake.

 

1. Učitajte sajt IE 8 engleski, IE 8 ćirilica za ćiriličnu verziju ili IE 8 latinica za latiničnu verziju i kliknite na dugme "Download" ili "Preuzmi". Program je veličine oko 16 megabajta. Ova nova verzija će raditi isključivo na Windows 32bit operativnim sistema sa Service Pack 2 ili 3 zakrpama (većina nas koristi baš ove verzije windowsa).

2. Nakon što ste kliknuli na "Download", učitaće vam se druga stranica i preuzimanje će biti započeto. Snimite ponuđeni program negde na vaš računar i sačekajte da se preuzimanje završi. Nakon završetka, pokrenite ga i sačekajte da se otpakuje, tj. pokrene instalacija. Pratite jednostavne korake kako bi dobili novu verziju vašeg veb brauzera.

3. Na prvom koraku, odaberite opciju "I do not want to participate right now", i kliknite dugme "Next", zatim, na sledećem koraku, kliknite na dugme "Accept", a na sledećem nemojte označavati opciju "Install updates" jer ćete time povući još mnogo drugih programa. Sada instaliramo samo Internet Explorer 8. Dakle, deselektujte ponuđenu opciju i kliknite dugme "Next".

 

4. Sada je instalacija pokrenuta i ostaje vam samo da čekate njen završetak. Sada se automatski uklanja starija verzija Internet Explorera. Kada je sve završeno, biće vam ponudjeno da restartujete vaš sistem. Odaberite opciju "Restart now" i sačekajte da se vaš sistem ponovo upali. Čim se upali, instalacija novog Internet Explorera će da počne. Ubrzo zatim, završiće se i ponovo ćete morati da restartujete vaš sistem.

To je sve, instalirali ste novu verziju najpopularnijeg (na moju žalost još uvek) veb brauzera.

Iako preporučujem da uvek koristite najnovije softvere i programe, i vaš sistem održavate svežim, Internet Explorer nije najbolje rešenje za vas, vaš računar, i sigurnost na Internetu. Mnogo virusa se pravi isključivo za Internet Explorer te stoga on predstavlja "rupu" na vašem sistemu, tj. otvorena vrata za viruse.

Sada se pitate zašto sam onda uopšte i pisao ovo uputstvo. Naravno, imali ste stariju verziju Internet Explorera, 5, 6, ili 7, i za njih ima ubedljivo najviše virusa. Ovim osvežavanjem IE-a, uklonili ste mogućnost da neki virusi koji su pravljeni samo za te verzije uđu na vaš sistem.

Kao ni sa bilo čim drugim, nikada ne možete 100% da se zaštitite, ali najbolja zaštita je prevencija te vam stoga preporučujem Mozilla Firefox ili novi Google Chrome veb brauzer o kojima sam već pisao ranije.

Dakle, ono što želim reći je da je najbolja zaštita upotreba jednog od ova dva veb brauzera uz kombinaciju sa nekim antivirusnim programom. Što je manja verovatnoća da vas virus može napasti, to je vaša sigurnost veća.

Sami procenite koji je veb brazuer najbolji i najsigurniji za vas. Ja samo govorim činjenice i upućujem na što veću sigurnost. Koliko se radi na sigurnosti drugih brauzera govori i činjenica da se nove verzije Firefox i Google Chrome veb brazera pojavljuju na mesečnom nivou, znači imate mogućnost osvežavanja na novu verziju bar jednom u mesec dana, dok, Internet Explorer ima nove verzije najviše jednom u pola godine, ili čak i jednom u godini dana.

Uvek korisite najnovije verzije programa, osvežavajte bazu vašeg antivirusa, budite oprezni na Internetu i radite skeniranje vašeg računara antivirusnim programom bar jednom mesečno. Najteže od ovoga je oprez na Internetu, i to je nešto što se stiče godinama.

 

Srećno !

Exit mobile version