Baguje.COM

Kako da povratite vaše obrisane fajlove?

A ne, nisam mislio na to da ih vratite iz kante za smeće (recycle bin), nego da ih vratite i kada ih obrišete iz kante ili kada nestanu nekom greškom. Verovatno vam se desilo da slučajno obrišete neki fajl, i onda brzo krenete da ga vratite iz kante za smeće, i opet slučajno, isto tako brzo kao što ste ga obrisali, kliknete na “Empty recycle bin”. Pa da, tada se osećate glupo i nikako jer ste zauvek izgubili taj fajl.

Zamislite da i za ovo postoji rešenje, vratiti fajlove koji su zauvek obrisani … Pa naravno da postoji, i to uz pomoć programa Recuva. A ono što je još bitnije, program je potpuno besplatan. Sve što treba da uradite jeste da preuzmete program, instalirate ga, pokrenete, pronađete fajl koji vam je potreban i vratite ga. A sve to u kratkim koracima izgleda ovako:

1. Otiđite na zvanični sajt programa i preuzmite instalacionu verziju. Program je veličine oko 3Mb, što je takođe besmisleno malo za posao koji obavlja.

2. Instalirajte program uz nekoliko koraka. Pažnja: Kod trećeg koraka prilikom instalacije vam je selektovano da želite da instalirate i Yahoo toolbar, ukoliko vam on nije potreban, možete da deselektujete ovu opciju. Nakon instalacije pokrenite program sa vašeg desktopa.

3. Kada ste pokrenuli program, pojaviće vam se vizard koji će vam pomoći da povratite vaše fajlove. Ovde možete da birate opcije kog je tipa fajl koji želite vratiti, da li je to slika, pesma, film, dokument ili nešto drugo. Ukoliko znate tačno ime vašeg fajla, kliknite “Cancel” na tom vizardu, a ukoliko želite da vidite šta predlaže sam program, izaberite tip fajla i kliknite “next“.

4. U sledećem koraku vas pita gde se vaš fajl tačno nalazio na hard disku, pa odaberite jednu od ponudjenih opcija. Nakon što ste odabrali opciju, počinje skeniranje. Ukoliko vaš fajl nije pronađen prilikom ovog skeniranja, vratite se korak nazad i odaberite opciju “Deep scan” uz pomoć koje ćete imati veću verovatnoću da se sam fajl pronađe.

5. Kada je skeniranje uspešno završeno, pojaviće vam se spisak svih fajlova koji su pronađeni obrisani. Na samom spisku vidite ikonicu, ime fajla, direktorijum iz koga je obrisan, datum i veličinu fajla. Ovde je najbitnija ikonica u boji. Zelena označava maksimalnu moguću verovatnoću da ćete fajl uspešno vratiti, narandžasta manju verovatnoću, a crvena skoro nikakvu. Tako da postoji mogućnost da vaš fajl i ne možete uspešno vratiti. Ali naravno, uvek vredi sve pokušati.

6. Ukoliko ste pronašli fajl, jednostavno ga slektujte na spisku i kliknite dugme “Recover” u donjem desnom uglu. Sada vas pita gde, tj. u koji ga direktorijum želite vratiti, te stoga odaberite direktorijum i potvrdite izbor sa klikom na dugme “OK

Ukoliko je sve uspešno, javiće vam da je vraćanje fajla/fajlova završeno.

Eto, bilo je lako i brzo, zar ne ?

Exit mobile version