Baguje.COM

Kako da otpakujete ili zapakujete fajl?

Da li ste ikada primili fajl koji je zipovan, ili ima veliko Z na sebi, i pitali se kako da ga otvorite. Da li ste pratili moje uputstvo za brže skidanje sa Rapidshare i preuzeli neki .zip ili .rar paket i ne možete da ga otpakujete jer je zaštićen šifrom. Da li vam je neko poslao nekada fajl zapakovan  .7z formatu i niste znali šta sa njim da radite ?

Ne brinite, na sva ova pitanja postoji samo jedan odgovor.

Predstavljam vam univerzalni program za pakovanje fajlova 7-zip. Uz pomoć njega možete da rešite sve ove gore navedene probleme sa jednim klikom. Neverovatno, zar ne ?

Ono što je još bolje, softver je otvorenog koda, tj. besplatan, te ga možete koristiti bez ikakvih ograničena. Verovatno većina vas već ima WinRar, softver sličnih namena, ali se plaća i relativno je komplikovaniji od ovoga. Slobodno ga obrišite, neće vam više biti potreban jer sve što ste do sada radili sa njim sada će da zameni 7-zip.

Uz navedene opcije, program pruža i pakovanje fajlova u većoj kompresiji od obične (LZMA kompresija), pakuje fajlove u sledeće formate: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 i TAR, a otpakuje ih iz ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM, XAR i Z. Ono što je još jedan plus kod programa je to što je potpuno lokalizovan na 74 jezika, medju kojima i srpski jezik, i to i na ćirilici i na latinici.

Dakle, otiđite na sajt programa http://www.7-zip.org, pa na stranicu za preuzimanje programa i preuzite najnoviju verziju u .exe fomatu za 32bit ili 64bitne operativne sisteme (većina nas još uvek koristi 32bit). Čuđenju nikad kraja, ceo program je oko 1 Mb, pa samo preuzimanje ne bi trebalo da traje dugo.

Kada ste preuzeli i instalirali program, on se integrisao u opcije na vašem desnom kliku pri radu sa fajlovima. Tako da ukoliko želite da otpakujete fajl, jednostavno kliknite desni klik na njega, izaberite opciju 7-zip, i “extract files”. Bićete pitani gde želite da otpakujete sadržaj, jednostavno izaberite direktorijum i potvrdite sa “OK”. Opcija “Extrack here” će da otpakuje sadržaj zapakovog fajla tamo gde se on i nalazi.

Ukoliko je sam fajl zaštićen, pre početka procesa otpakivanja pitaće vas za šifru. Jednostavno je u nesite u polje određeno za to i otpakivanje može da počne.

Promena jezika se vrši tako što upalite 7-zip file manager koji ćete pronaći u “Start – All programs – 7-zip – 7-zip File Manager” i kada se program upali, otiđite na Tools – Options, pa na Language i izaberite jezik koji želite. Primer vidite na slici iznad.

Exit mobile version