Baguje.COM

Kako da besplatno napravite PDF fajl?

Verovatno ste se susretali sa dokumentima koji su u PDF formatu, i nekada ste i sami želeli da ih napravite, ali niste znali kako. Postoji mnogo načina i pomoćnih programa, a ja ću vam opisati jedan od njih.

1. Preuzmite program doPDF sa zvaničnog sajta na adresi http://www.dopdf.com i instalirajte ga.

2. Kada se program instalira, postaviće virtuelni štampač na vaš sistem kako bi omogućio virtuelno štampanje u .pdf formatu.

3. Otvorite bilo koji program za izmenu teksta koji ima mogućnost štampanja (MS Word, OpenOffice, MS Excel itd.) i otvorite vaš dokument koji želite da prebacite u PDF format.

4. Kada ste otvorili program i dokument, idite na standardni postupak za štampanje. Dakle, “File – Print” i kod izbora osnovnog štampača (obično prva opcija) odaberite doPDF. Podesite veličinu papira, kvalitet, i sve ostalo ukoliko je potrebno, i kliknite na print. Nakon nekoliko sekundi pojaviće vam se prozor doPDFa koji će vas pitati gde želite da sačuvate vaš PDF fajl i kako da ga nazovete.

To je sve, sačuvali ste vaš dokument u PDF formatu, tj. virtuelno ga odštampali na vaš računar a ne na papir. Sada ga možete poslati e-poštom ili raditi sa njim šta god hoćete.

Naravno, za otvaranje ovog dokumenta potreban vam je neki PDF čitač, a najpoznatiji je svakako Acrobat Reader. Ja vam preporučujem da probate i Foxit Reader koji je potpuno besplatan, mnogo manji, a ima skoro iste opcije i mogućnosti kao Acrobat Reader. Možete da ga preuzmete sa adrese: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/.

Exit mobile version