Baguje.COM

Kako da otvorite gmail nalog?

Sigurno ste čuli da je Google jedan od najpoznatijih sajtova na svetu. Verovatno ste čuli i za Gmail, Guglov servis za e-poštu koji nudi preko 7GB prostora za skladištenje vaših elektronskih poruka. Ubeđen sam da primećujete da sve više ljudi koristi gmail kao glavni sajt za proveru svoje elektronske pošte. Želite li i vi isto ?

U ovom postu ću vam napisati u nekoliko kratkih koraka kako da otvorite nalog na Gmailu. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno ih dodajte u komentare ispod posta.

Pa da krenemo:

Mala napomena: Ukoliko ste sa srpskog govornog područja, a usput vam engleski jezik nije jača strana, na vrgu stranice imate padajući meni sa odabirom jezika, pa izaberite srpski kao osnovni kako bi vam cela stranica sa formularom za registraciju bila na srpskom jeziku.

  1. Otvorite stranicu www.gmail.com
  2. Kliknite na dugme “Create an account >>
  3. Popunite tražene podatke (ime, prezime, lozinku (pomoć pri izbroru odabira lozinke)). Prilikom popunjavanja korisničkog imena, odaberite nešto što nije jednostavno i svakodnevno, jer sam siguran da će biti zauzeto (recimo jelena, milan, dragan, milena itd. su sigurno zauzeta korisnička imena, pokušajte kombinacijom nekog vašeg broja sa imenom, ili recimo početno slovo prezimena pa ime) Kako god, proveru dostupnosti unetog korisničkog imena možete zatražiti klikom na dugme “Check availability!“.
  4. Na istoj stranici malo niže dolazimo do popunjavanja sigunosnih podataka. Tu treba da izaberete sigurnosno pitanje koje će vam biti postavljeno ukoliko zaboravite lozinku. U primeru ispod, ja sam odabrao sigunosno pitanje “Ime prvog učitelja/učiteljice” i ispod napisao odgovor. Naravno, vi možete odabrati bilo šta od ponuđenog. Ono što vam se takođe nudi na stranici, a nije obavezno da se unese jeste e-mail adresa za povrat izgubljenih lozinki. Dakle, neka druga adresa na koju će vaši podaci stići ukoliko zatražite da ih primite nakon nemogućnosti privljivanja usled recimo izgubljene lozinke.
    Odmah ispod toga, birate državu, pa zatim treba da prekucate tekst sa slike, poznatu “CAPTCHA” zaštitu. Ono što vidite na slici ukucajte u polje ispod slike, ništa lakše. Ukoliko ne ukucate dobro, vratićete se ponovo na ovaj korak sve dok ne pogodite kombinaciju. 

    Na kraju, kliknite na dugme “I accept. Create my account“. Ukoliko je sve što ste popunili u redu, preći ćete na sledeći korak. Ukoliko nešto nije u redu, vratićete se ponovo na istu strnicu, gde će crvenim slovima biti označene greške. Sredite to što je crveno, ponovo unesite lozinku i ponovo kliknite na dugme na dnu stranice. Dešava se da morate i nekoliko puta ponavljati postupak zbog pogrešno prekucanog teksta sa slike, zauzetosti korisničkog imena itd.

  5. Sada smo na stranici gde ste obavezni da verifikujete svoj nalog kako bi uspešno završili kreiranje Gmail e-pošte. Ovde treba da unesete vaš broj mobilnog telefona u format 06*BROJ (recimo 0631234567) i da kliknete na dugme “Send verification
  6. Na sledećoj stranici će od vas tražiti da ukucate šestocifreni broj koji ste dobili u poruci na mobilnom telefonu nakon završenog prethodnog koraka.
  7. Klikom na dugme “Verify” završate celokupan postupak pravljanje Gmail naloga. Ukoliko je sve uspešno, sledeća stranica koju vidite će izgledati ovako, a to je, zamislite, dobrodošlica u Gmail 🙂
  8. Poslednji korak, tj. ne mogu ni da ga nazovem korak kad smo sve završili, jeste da kliknete na dugme  “Show me my account” i da konačno dobijete pregled vašeg novog sandučeta.

Čestitam, sada i vi primate elektronsku poštu na Googlovom servisu Gmail !

Ne zaboravite da pogledate naše druge postove u kategoriji GMAIL, siguran sam da ćete naći nešto zanimljivo. Uživajte !

Napomena: Post osvežen sa novim uputstvom novembra 2010. godine.

Ukoliko vas bude zanimalo kako da obrišete nalog koji ste upravo napravili, posetite stranicu sa uputstvom za to.

Exit mobile version