Baguje.COM

Kako da koristite Google Talk?

Ukoliko vam smeta sve ono preterivanje sa sličicama, reklamama, izgledima, opcijama i ostalim sitnicama u prethodno opisanim programima za dopisivanje, a, kao i ja, želite nešto jednostavno a da radi “posao”, onda je Gtalk prava stvar za vas.

Gtalk, ili Google talk, je program za dopisivanje sa minimumom potrebnih stvari da bi to zaista funkcionisalo. Od ponuđenih stvari nudi, ukoliko je to zaista i potrebno, audio i video podršku; instantno slanje i primanje poruka, smajlije, grupno dopisivanje (konferencije), slanje fajlova i još mnogo toga. Instalacija i upotreba je do sada najlakša što se tiče samih mesendžera, tj. programa za dopisivanje. Pa, da krenemo …

1. Idite na glavnu Internet stranicu programa http://www.google.com/talk/ i kliknite na veliko plavo dugme “Download Google Talk” kako biste započeli preuzimanje ili direktno pratite ovu vezu. Sama instalacija je oko 1,5 Mb i po tome je najmanja od svih prethodno opisanih mesindžera.

2. Nakon što ste preuzeli instalaciju i sačuvali je na vaš računar, pokrenite je i nakon samo dva koraka, sam program je instaliran na vaš računar i automatski startovan. Unesite vaše korisničko ime i lozinku sa Google mail servisa. Ukoliko niste registrovani na neki Google servis, pročitajte ovo uputstvo.

3. Kada ste se prijavili, pojaviće vam se kontakti iz Gmaila koje često kontaktirate na spisku prijatelja. Ukoliko želite nekoga posebno da dodate, kao kod prethodnih mesindžera, kliknete na “Add” dugme i unesete adresu e-pošte. Kada korisnik kome ste poslali poziv odobri to, pojaviće vam se u spisku prijatelja.

4. Pokretanje razgovora je prilično jednostavno, kada je korisnik na vezi (online) pojaviće mu se zelena ikonica ispred nadimka u spisku prijatelja, dovoljno je da kliknete dva puta levim tasterom miša na njegovo ime i otvoriće vam se prozorčić za privatan razgovor. Kao što se vidi iz sličice gore, imate nekoliko opcija u samom privatnom razgovoru, a to je pozivanje (ukoliko imate mikrofon i zvučnike/slušalice), slanje govorne pošte, slanje fajlova i slanje elektronske pošte.

Jedna od dobrih opcija samog programa je i notifikacija tj. upozorenje kada vam stigne nova pošta u vaše sanduče na Gmailu. Jednim klikom na upozorenje koje se pojavi vas vodi direktno u vaše sanduče i čitanje same poruke.

Ovo je još jedan od guglovih servisa koje opisujem, a pokušaću da ih pokrijem što je moguće više.

Exit mobile version